Ferma Sopema, derulează anual unul dintre cele mai ample programe de testare agricolă din România. Pe o platformă de 16 hectare, peste 2.000 de microparcele de rapiță, orz, grâu, floarea-soarelui, porumb și soia sunt semănate pentru a testa soiuri, hibrizi, densități, epoci de semănat și scheme de fertilizare.
Urmărește mai jos producțiile video ale G4Food:
- articolul continuă mai jos -
În localitatea Mihail Kogălniceanu, din județul Ialomița, se află și parcelele unde Forumul Agricultorilor și Procesatorilor Profesioniști din România (FAPPR) realizează testările diferitelor soiuri de grâu și unde, de altfel, a fost organziată și Ziua grâului 2025, un eveniment ajuns la a 5-a ediție, care a reunit peste 200 de participanți: fermieri, specialiști, reprezentanți ai companiilor de agribusiness și autorități.
„Testăm soiuri de grâu cu câte trei repetiții”
„Avem parcele de câte un hectar, în care sunt amplasate microparcele randomizate. Testăm soiuri de grâu cu câte trei repetiții. Scopul? Să vedem cum se comportă în condiții reale de câmp, pe termen lung”, explică pentru G4Food, Ionel Nedelcu, reprezentantul fermei agricole Sopema.
Această abordare riguroasă are deja o istorie: Sopema realizează testări de 10 ani, dintre care ultimii 7 ani împreună cu APPR.
Este cel mai mare centru privat de testare din România, iar rezultatele sunt puse la dispoziția tuturor membrilor APPR. Aceste testări sunt esențiale în luarea deciziilor privind selecția soiurilor, hibrizilor și tehnologiilor de cultură.
„Avem nevoie de cel puțin trei ani de observații pentru a decide dacă un soi este constant productiv și adaptabil”
Unul dintre soiurile aflate în testare anul acesta este Voinic. Dar o recoltă bună nu este suficientă: „Avem nevoie de cel puțin trei ani de observații pentru a decide dacă un soi este constant productiv și adaptabil. Un singur an cu ploaie, la momentul potrivit, poate fi înșelător”, precizează Ionel Nedelcu.
În 2025, grâul a fost afectat de condiții dificile: o perioadă de ger în aprilie, cu -4°C timp de cinci ore, și episoade de secetă, au dus la pierderi de boabe. Tocmai astfel de ani evidențiază soiurile cu toleranță ridicată la stres climatic.
„Dacă vedem că un soi este sensibil la boli sau instabil în producție, îl eliminăm. Lucrăm cu furnizori diverși – Limagrain, Syngenta, Caussade – și testăm fără părtinire. Avem 60 de soiuri de grâu în testare, fiecare cu 3 repetiții.”
De la 30 ha la 4.000 ha și o fermă cu irigații de ultimă generație
Sopema a fost înființată în 1994, cu doar trei angajați și activitate de prestări servicii. Astăzi, are 50 de angajați și lucrează 4.000 ha în proprietate și arendă. Solul și clima nu au fost niciodată blânde, motiv pentru care fondatorul Arnaud Perrein a investit în primul rând în irigații, încă de când ferma avea 30 ha.
Astăzi, porumbul și soia sunt irigate aproape complet, prin sisteme performante, pivoți și instalații liniare. Tamburii sunt utilizați doar în situații de avarie.
Încă din 2020, aproape 75% din suprafață era irigată. Sopema este și singura fermă din România care deține o mașină proprie de drenaj, folosită pentru a combate băltirile pe 1.000 ha.
Cartof dulce, AI și agricultură de precizie
Spiritul inovator al fermei se extinde și spre culturi nespecifice regiunii, precum cartoful și cartoful dulce. Ele sunt testate pentru a evalua potențialul lor de adaptare și profitabilitate într-un climat dificil.
Pe lângă testări fizice, Sopema se îndreaptă și către digitalizare. Inteligența artificială este folosită pentru analiza imaginilor din satelit sau drone, anticiparea apariției bolilor, optimizarea consumului de apă și inputuri. Este o tranziție către agricultura de precizie, unde deciziile sunt luate pe baza datelor, nu a intuiției.
„Este o transformare lentă, dar sigură. Agricultura viitorului înseamnă să produci mai mult cu mai puține resurse, dar fără să pierzi din vedere stabilitatea și calitatea”, spune Ionel Nedelcu, pentru G4Food.