Și, totuși, câtă apă ar trebui să bem într-o zi? Efectele terapeutice ale apei în cazul unor probleme de sănătate

câtă apă pe zi efectele consumului de apa beneficiile consumului de apa cate apa trebuie sa bem pe zi Sursa foto: Pexels

Circulă multe pseudo informații legate de cantitatea de apă necesară pentru menținerea unei bune stări de sănătate și adesea nu au niciun fundament științific. În realitate, nu există doze de apă clar stabilite valabile pentru toată lumea, pentru că necesitățile de apă ale organismului sunt de la om la om și depind de numeroși factori, scrie publicația Il Fatto Alimentare.
Mai exact, de la factorii antropometrici, cum ar fi greutatea și înălțimea, la eventuale patologii și terapiile corespunzătoare; de la climă la nivelul de activitate fizică, de la vârstă până la obiceiurile alimentare – mâncarea poate conține foarte multă apă, și multe altele.
Discuția se schimbă relativ, dacă ne referim la potențialele efecte terapeutice ale apei, adică dacă poate fi de ajutor în cazul în care există deja o anumită patologie. Studiile, din acest punct de vedere, sunt foarte multe, dar foarte puține îndeplinesc criteriile metodologice și statistice necesare pentru a trage indicații valide, mai scrie aceeași publicație.

Un metastudiu legat de consumul de apă

Pentru a încerca să facă un pic de lumină, cercetătorii de la Universitatea din California, San Francisco, au analizat literatura științifică existentă, luând în considerare inițial aproape 1.500 de cercetări realizate între 1999 și 2023. Dintre acestea, au fost selectate doar 18, toate studii randomizate cu grup de control, cu un eșantion mediu de aproximativ 50 de participanți (într-un interval între 14 și 631), adică doar 1% din total, ceea ce sugerează haosul din domeniu. De asemenea, durata perioadei de observație a variat foarte mult, de la câteva zile la cinci ani. Totuși, potrivit studiului publicat în JAMA, zece dintre studii au condus la cel puțin un rezultat pozitiv demonstrat. Și, chiar cu limitele explicate mai sus, se pot trage unele concluzii legat de efectul terapeutic al apei în anumite situații.

Efectul asupra pietrelor la rinichi

Cel mai clar efect al unui consum important de apă pare a fi cel asupra pietrelor la rinichi: pentru persoanele care au avut sau au pietre și beau aproximativ 1,9 litri de apă pe zi se înreistrează o scădere a riscului de recidivă într-o perioadă de cinci ani.

Greutatea corporală, influențată de cantitatea de apă consumată

Există, de asemenea, un efect asupra greutății corporale: chiar și atunci când se consumă doar 1,4-1,5 litri pe zi, înainte de mese (500 ml pe rând) timp de cel puțin 12 săptămâni, se observă o pierdere în greutate datorită faptului că apa reduce senzația de foame, face ca media de calorii consumate să fie cu 111 mai mică și ajută la digestie. Efectul a fost observat în cazul adulților, dar nu și al adolescenților.
De asemenea, consumul a 250 ml înainte de micul dejun, 500 ml înainte de prânz și 250 ml înainte de cină ajută diabeticii să aibă un control mai bun al glicemiei, iar cei cu tensiune arterială scăzută să rămână în limitele normale.

Efecte benefice în cazul durerilor de cap sau al riscului de infecții urinare

Beneficii există și pentru cei care suferă de cefalee: 1.500 ml de apă pe zi pentru cel puțin trei luni reduce frecvența și intensitatea crizelor.
De asemenea, există date care asociază consumul de apă (1.500 ml pe zi) cu o scădere a riscului de infecții urinare, mai ales pentru persoanele care au recăderi frecvente, în special femeile. Totuși, cine suferă de vezică hiperactivă ar trebui să reducă, nu să crească, consumul de apă.
„Rezultatele întăresc ideea conform căreia consumul de apă ideal ar trebui să fie personalizat, iar recomandarea unei cantități optime unice de consum zilnic nu are prea mult sens, cel puțin până nu vor fi realizate studii mai bune și pe eșantioane mai mari, care să permită concluzii mai credibile”, explică autorii studiului.

 

Urmărește mai jos producțiile video ale G4Food:

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *