Seminţe de măslin supuse unor experimente de mutaţie în spaţiu, la bordul navei cu echipaj uman Shenzhou-14 în 2022, au germinat recent în oraşul Longnan din provincia Gansu, în nord-vestul Chinei, potrivit postului de televiziune de stat CCTV, transmite marţi agenţia de știri Xinhua, citată de Agerpres.
Cercetătorii intenţionează să transplanteze răsadurile de măslin rezultate din cele 315 grame de seminţe în aer liber în 2026 pentru a se aclimatiza treptat la mediul natural. Astfel de experimente efectuate în spaţiu implică expunerea seminţelor sau a ţesuturilor vegetale la factori din mediul extraterestru, precum microgravitaţia, nivelurile ridicate de radiaţii şi variaţiile extreme de temperatură, pentru a induce mutaţii genetice.
Prin aceste experimente, cercetătorii se aşteaptă să dezvolte o germoplasmă (plasmă germinativă) de măslin de înaltă calitate, cu trăsăturile scontate, cum ar fi randamentul ridicat, calitatea superioară, o maturitate timpurie şi o rezistenţă îmbunătăţită la boli.
Longnan este considerată o “zonă de aur” pentru cultivarea măslinilor. Până la sfârşitul anului 2023, în această regiune s-au cultivat aproximativ 69.333 de hectare de măslini, fiind produse 54.000 de tone de măsline proaspete, cu o valoare totală a producţiei de aproximativ 4 miliarde de yuani (aproximativ 556 de milioane de dolari americani).