Anglia are deja o reputație pentru vinurile spumante excelente, pe măsură ce schimbările climatice mută atenția producției de vin. Bordeaux ar putea avea în curând concurență pentru titlul de cea mai faimoasă regiune viticolă din lume, notează Euronews.
Urmărește mai jos producțiile video ale G4Food:
- articolul continuă mai jos -
Pe măsură ce schimbările climatice afectează precipitațiile și temperaturile continuă să crească, experții prezic că regiuni aflate la nord, precum Yorkshire, în Marea Britanie, ar putea deveni producători de vin de top până la sfârșitul secolului.
Potrivit unui raport recent al Fine Wines and Restaurants Market Monitor, orașul Hull ar putea fi cunoscut pentru cabernet sauvignon până în anul 2100, pe măsură ce schimbările climatice lovesc Bordeaux și transformă nordul Angliei într-un punct fierbinte al producției.
„Regiuni care nu puteau cultiva anumite soiuri pot face asta acum”
În ultimul deceniu, au apărut vinuri de prestigiu din locuri din ce în ce mai neașteptate. Vinurile spumante englezești câștigă recunoaștere globală, iar vinurile albe suedeze au reușit să se impună surprinzător pe scena internațională.
„Schimbările climatice redesenează harta vinului”, arată raportul, menționând zonele nordice precum Danemarca, care vor prospera datorită unor sezoane de creștere mai lungi și unor condiții mai blânde.
Această schimbare are loc și dincolo de Europa.
„Cred că vom începe să vedem mai mult vin venind din locuri precum China, pe măsură ce vinificatorii profită de varietatea regiunilor în care pot produce, de la Ningxia la Yunnan”, spune Ottara Pyne, somelier birmano-american și manager de portofoliu la Wine Garage, o companie din Bangkok care importă și distribuie vinuri artizanale și produse de crame de familie din întreaga lume.
„Și în SUA se fac vinuri serioase în locuri precum Virginia, Maryland și chiar extremitatea insulei Long Island”.
Regiunile tradiționale de vin sub presiune
În timp ce apar zone noi, capitalele tradiționale ale vinului se confruntă cu provocări existențiale.
Raportul avertizează că Bordeaux ar putea să nu mai poată produce în mod constant vinurile sale emblematice, din cauza secetei, căldurii și sezonului de coacere mai scurt, care fac cultivarea mai instabilă.
Anul trecut, Bordeaux a înregistrat cea mai mică producție de vin din 1991 – 3,3 milioane hectolitri, față de 3,8 milioane în 2023 – după ce înghețul și mucegaiul au distrus culturile.
„Cabernet sauvignon, odinioară exclusiv sud-european, ar putea prospera în regiunile centrale și nordice până în 2100”, adaugă raportul.
Regiunea franceză Chablis a înregistrat pierderi de până la 60% în 2023, din cauza înghețurilor târzii, grindinei și mucegaiului. „A fost un an foarte greu, atât fizic, cât și mental”, a declarat un producător pentru Euronews Green în timpul recoltei dezastruoase de anul trecut. „Sunt epuizat”.
Acum, unii cultivatori recoltează mai devreme, replantează cu soiuri mai rezistente sau explorează tehnici noi. Alții cer reformarea regulilor privind denumirile de origine, pentru a avea mai multă flexibilitate în ceea ce privește soiurile cultivate sub etichete protejate.
Chiar și în zone tradițional rezistente din sudul Europei, vinificatorii încep să se întrebe cât de viabile sunt pe termen lung podgoriile moștenite în familie.
Ar putea vinurile emblematice să dispară, așa cum s-a întâmplat cu muștarul francez?
La fel cum faimosul muștar de Dijon din Burgundia sau brânza Gouda din Țările de Jos riscă să dispară din cauza schimbărilor climatice, vinurile iconice ar putea fi în pericol.
Dar Pyne spune că efectele schimbărilor climatice nu sunt atât de simple precum mutarea regiunilor viticole spre nord sau sud – sau dispariția completă a vinurilor de prestigiu din zonele consacrate.
„Burgundia și Napa Valley vor fi întotdeauna acolo. Vor încerca să producă vinuri mari, indiferent de situație”, spune el. „S-ar putea doar să nu mai fie cabernetul sau pinot noir-ul cu care erai obișnuit”.
Pyne indică noile soiuri și hibrizi cultivați în Europa și SUA ca exemple de vinificatori care încep să gândească „în afara tiparelor”.
„Regiuni care nu puteau cultiva anumite soiuri, fie că vorbim de chardonnay în Germania sau syrah în Oregon, pot face asta acum”, spune Pyne.
„Sunt multe locuri unde poți face vin și exprima atât terroir-ul, cât și caracterul oamenilor care îl produc. Avem în față mai multe drumuri posibile.”