Agricultura bio păstrează solul viu și fertil
Hrănirea solului pentru hrănirea plantei constituie unul dintre principiile cheie ale agriculturii ecologice datorită introducerii în rotație a leguminoaselor și îngrășămintelor verzi și prin împrăștierea gunoiului de grajd sau a materiei organice, de preferință compostate. Nivelurile de materie organică sunt ridicate în solurile utilizate în agricultura ecologică. Bogăția de materie organică îmbunătățește caracteristicile fizice ale solurilor și le asigură stabilitate structurală crescută, porozitate mai bună, capacități mai mari de reținere a apei. Acestea din urmă permit o rezistență mai mare a culturilor la secetă.
Agricultura bio contribuie la menținerea calității apei
Eliminarea pesticidelor chimice sintetice conservă flora și fauna acvatică, mediul ecologic al apelor râurilor și, prin urmare, calitatea apei. Fertilizarea solului în agricultura ecologică se realizează folosind îngrășăminte organice. Un raport citat de Agencebio.org susține că „o reducere la sursa poluării agricole este mult mai puțin costisitoare decât tratarea apei înainte de distribuție”, iar prezența parcelelor de agricultură ecologică în zonele de captare a apei constituie, prin urmare, una dintre cele mai eficiente pârghii pentru recâștigarea și conservarea calității apei. .
Agricultura bio conservă biodiversitatea
Agricultura ecologică ajută la protejarea speciilor și la refacerea ecosistemelor terestre și acvatice prin neutilizarea pesticidelor sintetice, prezența pajiștilor, a gardurilor vii, a fâșiilor de iarbă, precum și prin susținerea diversității și abundenței speciilor și conservarea serviciilor ecosistemice, cum ar fi polenizarea. În plus, această faună diversă este valoroasă în mod particular pentru fermierii ecologici. Albinele polenizează culturile și pomii fructiferi, râmele fertilizează solul, gărgărițele, broaștele râioase și aricii protejează culturile.
Agricultura bio contribuie la lupta împotriva schimbărilor climatice
Producția de alimente este responsabilă pentru 57% din emisiile de gaze cu efect de seră din farfuria noastră, potrivit unei note a Comisariatului General Francez pentru Dezvoltare Durabilă. Agricultura ecologică, prin practicile sale de cultivare, face posibilă contribuția la lupta împotriva încălzirii globale, pe de o parte, prin limitarea deversărilor poluante și, pe de altă parte, prin stocarea unei cantități mai mari de CO2 în sol.
Agricultura bio creează noi locuri de muncă în zonele rurale
În timp ce ocuparea forței de muncă în agricultură scade anual, în Franța de pildă, ocuparea forței de muncă în producția agricolă ecologică a crescut treptat în paralel cu extinderea acestui tip de producție agricolă. Pe lângă beneficiile pentru mediu și bunăstarea animalelor, sectoarele ecologice aduc o valoare adăugată semnificativă vieții economice și sociale locale. Cu o piață dinamică, din care în cazul Franței, aproape 69% provine din teritoriul propriu, atunci când un consumator cumpără un produs ecologic, susține piața muncii franceză.
Agricultură bio produce alimente de calitate
În Franța, agricultura ecologică constituie unul dintre semnele oficiale de identificare a calității și originii. Controlată de organisme independente de certificare, această metodă de producție face posibilă obținerea de produse cu calități nutriționale și sanitare dovedite. Încă din 2003, AFSSA (Agenția Franceză pentru Siguranța Alimentelor) a concluzionat că există o concentrație mai mare a anumitor nutrienți în produsele ecologice. Rezultatele următoarelor studii pe acest subiect și în special cele mai recente analize efectuate de Universitatea din Newcastle pe fructe și legume, produse lactate și carne au demonstrat încă o dată că modul de producție și procesare ecologică este sursă de beneficii nutriționale reale. Se observă un conținut mai mare de polifenoli în fructe și legume deoarece sunt produse în mod natural de plante pentru a se proteja în cazul unui atac asupra mediului. Laptele este mai bogat în Omega 3 deoarece vacile organice sunt hrănite în principal cu iarbă, există niveluri mai mari de acizi grași polinesaturați în carnea organică deoarece ritmurile naturale sunt mai bine respectate și creșterea animalelor este mai lentă.