Șase lucruri pe care să nu le faci la un bar de salate/Deși e posibil să ți se pară în regulă, sunt gesturi care nu se fac din motive de igienă

Lucruri care nu se fac la un bar de salate Foto: Dreamstime

Dacă îți place să mănânci salate, probabil îți place să îți faci singur salata, mai ales la restaurantele care au un bar de salate self-service. Din perspectiva restaurantului, un astfel de bar extinde opțiunile de pe meniu, dar reprezintă și o provocare, mai ales când barul devine aglomerat. Deși mulți clienți respectă eticheta, unele gesturi bine intenționate pot genera mai multă muncă pentru personal. Câțiva proprietari de restaurante și experți americani au relatat diverse situații pe care le-au întâlnit. Iată șase lucruri pe care clienții le fac la un bar de salate și care sunt, de fapt, nepoliticoase, recomandate de eatingwell.

  1. Folosești aceeași farfurie de fiecare dată

Folosirea aceleași farfurii este ecologică și presupune mai puțină muncă pentru spălătorie. Totuși, reutilizarea farfuriei în loc să iei una curată poate contribui la răspândirea germenilor. Utilizarea aceleași farfurii pentru a-ți pune a doua porție este nesănătoasă — ustensilele de servire care ating farfuria ta murdară cresc riscul de contaminare încrucișată și transmitere a germenilor.

  1. Cureți singur ceea ce ai vărsat

Dacă scapi legume în timp ce îți construiești salata perfectă sau verși accidental dressing pe tejghea, probabil prima ta reacție este să fii politicos și să cureți mizeria. Deși acest gest este bine intenționat, cel mai bine este să anunți personalul restaurantului. Restaurantele urmează proceduri stricte de curățare și dezinfectare pentru a minimiza riscul contaminării încrucișate, folosind produse sanitare specifice pentru suprafețe.

Vezi detalii
  1. Folosești aceeași ustensilă pentru ingrediente diferite

Când observi că lipsesc cleștii sau alte ustensile de servire la un ingredient, știm că nu vei folosi mâinile. Dar să iei ustensila de la un ingredient adiacent nu este o soluție mai bună. Paul Kusher, proprietar al Steam Pub din Southampton, Pennsylvania, și CEO al My Bartender, explică faptul că utilizarea aceleași ustensile pentru mai multe ingrediente poate crea multe probleme. „Promovezi contaminarea încrucișată, mai ales când alergenii alimentari sunt o preocupare majoră,” spune Kusher. „Folosirea ustensilelor separate pentru fiecare ingredient menține siguranța tuturor și gustul optim al ingredientelor.” Dacă nu găsești ce îți trebuie, roagă personalul să aducă ustensila potrivită.

  1. Folosești tacâmurile proprii pentru a lua mâncarea

Uneori, când iei o farfurie de la începutul barului de salate, primești și tacâmuri. Dacă lipsește o ustensilă de servire, te poți gândi că poți folosi furculița ta, pentru că e curată, nu? Deși tacâmurile tale pot fi curate, este recomandat să ceri ustensile de servire. Tacâmurile sunt de obicei mai mici decât ustensilele alocate ingredientelor de la un bar de salate și nu sunt potrivite pentru această sarcină. Dimensiunea lor mică poate crește șansele de a scăpa ceva în alte ingrediente, creând contaminare încrucișată, sau pe tejghea sau podea, ceea ce generează muncă suplimentară pentru personal.

  1. Te apleci sub geamul de protecție pentru a lua ceva

Cu toții am fost într-o linie lentă la un bar de salate. Chiar dacă ești tentat să te apleci sub geamul de protecție pentru a lua ceva mai repede, te rugăm să nu o faci. „A te apleca peste și sub geamul de protecție nu este igienic,” spune Kristin Nauss, fondator al Buying School Food. Ea adaugă că scopul geamului de protecție este de a reduce răspândirea germenilor, protejând mâncarea de picături respiratorii, păr și alte obiecte care pot cădea în ea. Dacă nu poți ajunge la ceva, cere ajutor.

  1. Nu anunți pe nimeni că un ingredient s-a terminat

În timp ce treci prin linia de salate, descoperi că dressingul este pe terminate sau că recipientul cu castraveți este gol. Deși s-ar putea să simți că deranjezi personalul spunându-le că ceva este pe terminate sau s-a terminat, să-i informezi este alegerea corectă. Probabil că angajatul responsabil cu barul de salate trece frecvent să verifice nivelurile ingredientelor, însă uneori poate fi ocupat cu alte sarcini. Anunțându-i când ceva este pe terminate sau lipsește, te asiguri că toată lumea poate să-și creeze salata perfectă.

 

Urmărește mai jos producțiile video ale G4Food:

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *