„Sardeluța marinată”, produs alimentar românesc recunoscut și protejat la Bruxelles cu mențiunea Specialitate Tradițională Garantată

sardaluta Sursa foto: Deltaica

Comisia Europeană a aprobat, marți, 16 iulie, înscrierea produsului românesc „Sardeluță marinată” în registrul Specialităților Tradiționale Garantate (STG), informează un comunicat de presă al Executivului comunitar, preluat de Agerpres.

Potrivit sursei citate, „Sardeluța marinată” este obținută prin marinarea șprotului, putând rezulta trei varietăți diferite în funcție de marinada folosită. După adăugarea vinului, uleiului de floarea soarelui sau a uleiului de floarea soarelui cu ardei iute la șprotul marinat și aromat cu diferite ingrediente, produsul capătă gusturi distincte, cu calități organoleptice specifice.

În mod tradițional, următoarele ingrediente sunt folosite pentru marinarea peștelui: sare neiodată, oțet de vin, vin alb, zahăr, ulei de floarea soarelui, praf de boia dulce, ardei iute, boabe de piper negru, foi de dafin, ardei iute, ardei iute și semințe de coriandru.

Denumirea produsului indică specificul materiei prime – șprotul fără cap și eviscerat – și modul de preparare (marinare).

La nivel european, România are recunoscute şi protejate 13 produse, din care 11 cu Indicație Geografică Protejată (IGP): Magiun de prune de Topoloveni, Salam de Sibiu, Novac afumat din Țara Bârsei, Scrumbie afumată de Dunăre, Telemea de Sibiu, Cârnați de Pleşcoi, Caşcaval de Săveni, Salata cu Icre de Ştiucă de Tulcea, Plăcintă dobrogeană, Pită de Pecica, Salinate de Turda, unul cu Denumire de Origine Protejată (DOP), respectiv Telemea de Ibăneşti şi un alt produs cu Specialitate Tradiţională Garantată (STG) – Salată tradiţională cu icre de crap.

Urmărește mai jos producțiile video ale G4Food:

Sursa foto: Deltaica

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *