Sângeretele ar putea ajuta organismul să se recupereze mai rapid după chimioterapie/Acest tip de cârnat este o sursă importantă de vitamine și minerale și poate ameliora anemia

sangeretebun Sursa foto: Pexels

Chiar dacă suntem abia în noiembrie, gândul începe să ne ducă, tot mai des, către sărbătorile de iarnă și mâncărurile tradiționale.

Dintre preparatele culinare specifice, de după tăierea porcului, iată, potrivit stale.ru, ce beneficii aduce organismului consumul unui cârnat mai special, numit sângerete.

Cârnat preparat din sânge de porc și din carne tocată special, sângeretele este un preparat în a cărui compoziție se mai poate adăuga orez, ceapă, usturoi, stafide și chiar scorțișoară. În unele țări se mai poate adăuga în compoziția de sângerete și terci de hrișcă și/sau ficat și limbă de porc. Sângeretele poate fi preparat și din carne și sânge de vită.

Vezi detalii

Sângeretele, sursă de vitamine și minerale

Sângeretele este bogat în vitamine și minerale, precum B12, D și PP, dar și sodiu, fosfor, calciu, magneziu, potasiu, zinc, mangan și fier. O cantitate de 100 de grame de sângerete are un aport de 379 kcal.

Sângeretele este un aliment recomandat anemicilor, fiind bogat în fier, mineral ce crește nivelul de hemoglobină din sânge. Mai mult, sângeretele îmbunătățește metabolismul și ajută la recuperarea mai rapidă după chimioterapie. Prin urmare, se recomandă utilizarea în mod regulat pentru pacienții care suferă de cancer.

Cum se prepară sângeretele

Ingrediente:

  •  3 litri de sânge (de porc sau vită)
  • 1 kg untură
  •  0,4 kg de carne de porc
  • 1 kg de ceapă
  • 200 ml de ulei vegetal
  •  2 litri de terci de hrișcă
  • 700 ml de lapte gras
  • 5 linguri de făină
  • Sare

Carnea se toacă și se pune în tigaie, se adaugă sare și se gătește circa jumătate de oră, până se rumenește. Se toacă ceapa și se prăjește până ce devine aurie. Apoi, se amestecă toate ingredientele: terciul de hrișcă, ceapa, carnea, sângele, untura și laptele.

Intestinele de porc se curăță și se spală bine și se umplu cu amestecul de cârnați. Odată umpluți, cârnații  se fierb, în apa clocotind, timp de 7 minute, după care se coc, la 170 de grade, timp de 25 de minute.

Ce beneficii ne poate aduce consumul de sângerete

Sângeretele este un tip de cârnat bogat în vitamine și minerale care pot contribui la buna funcționare a sistemului nervos. De asemenea, sângeretele este bogat în aminoacizi și proteine, fapt ce îl recomandă pentru a fi inclus în dieta sportivilor și a persoanelor ce desfășoară munci fizice grele.

Și persoanele care suferă de anemie pot avea beneficii după ce mănâncă sângerete, pentru că acest tip de cârnat este bogat în fier. Mai mult, sângeretele  poate contribui la îmbunătățirea calității eritrocitelor, la normalizarea proceselor metabolice și la accelerarea vindecării rănilor.

Atenție, însă, la calorii, deoarece sângeretele are multe, așa că persoanele obeze trebuie să-l consumă cu moderație.

Specialiștii nu recomandă consumul frecvent de sângerete, pentru că ar putea favoriza apariția edemelor și ar putea favoriza ateroscleroza.

Urmărește mai jos producțiile video ale G4Food:

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *