Cine știe din ce inexplicabil motiv salata rece estivală de paste este infinit mai puțin cunoscută ca declinare a pastelor decât toate rețetele cunoscute, cu diferite sosuri. Încerc mai jos să-i dezvălui misterul, cu amendamentul că nu există o rețetă tradițională, ci infinite modalități de a conferi gust, sapiditate, aromă, textură și culoare cu ajutorul restului de ingrediente.
Pastele în general se pot servi calde în sos sau chiar sub forma unei salate calde, sau se pot servi reci ca salată de paste dar și cu sosuri care sunt mai bune reci, în esență vegetale și fără multe grăsimi.
Merită, salatele savuroase de paste sunt ceea ce poate oferi mai bun bucătăria italiană când afară e cald, din mai multe motive:
-le fierbem seara, pentru că peste noapte intră aer răcoros, și nu încălzim a doua zi bucătăria
-pregătim o singură dată mai mult și putem mânca de mai multe ori, poate sta 2 zile în frigider
-putem adapta rețeta la ingrediente
-putem recicla în salată resturi de alimente din zilele precedente: brânzeturi, resturi de carne, legume gătite sau crude
-este un fel unic, conține toți macro nutrienții, carbohidrați, proteine, grăsimi, fibre, plus vitamine, săruri minerale, oligoelemente
-ideală și individual, și în doi, și în grup
-foarte potrivită și la pachet
Dincolo de argumente, condiția principală pentru o salată de paste este să le aromatizăm la cald și să dăm apoi totul la rece.
Cum procedăm pentru orice salată de paste
În esență, condiția pentru o salată de paste reușită este să fierbem pastele în apă cu sare cu 2-3 minute mai puțin decât scrie pe ambalaj (vor continua să absoarbă lichid) și să le aromatizăm la cald. Mai precis: se scurg, se clătesc rapid în apă rece, se aromatizează imediat într-un bol mare cu sare, piper, ulei, ardei iute, ierburi aromatice uscate, oregano sau măghiran în speță, suc și coajă de lămâie, oțet balsamic, pesto de busuioc sau tot ce mai poate prevedea rețeta pe care am ales-o.
În continuare, se adaugă tot la cald restul ingredientelor, apoi se amestecă și când s-a răcit complet se dă la frigider pentru a o putea servi rece.
De ce așa? Pentru că pastele în stare caldă au o mult mai mare putere de a absorbi aromele, și la fel stau lucrurile și cu toate cerealele boabe, leguminoase, cartofi etc din care putem face salate reci de vară și au nevoie să fie fierte înainte.
Ingrediente pentru 4 porții
350 g paste scurte tip farfalle/fusille/penne
200 g roșii cherry sau altele
200 g ton din conservă
200 g mozzarella
50 de măsline negre fără sâmburi
frunze de busuioc
ulei de măsline
sare, piper
Cum pregătim ingredientele
În afară de paste, o parte din ingredientele din rețeta clasică de salată mediteraneană de paste au nevoie să fie pregătite cu ceva timp înainte, pentru ca rezultatul să fie optim și să nu ne trezim a doua zi cu mult lichid în salată. Condiția generală este ca ingredientele să fie tăiate cât mai mic, astfel suprafața de schimb aromatic se amplifică, și să conțină cât mai puțin lichid posibil.
-roșiile cherry se taie în patru sau cuburi, cele mai mari, eliminând pe cât posibil semințele
-se amestecă din abundență cu sare, ea are rolul să elimine mult din componenta lichidă, și se așează într-o strecurătoare (apa o putem folosi la supă, eventual)
-se taie mozzarella cuburi mici și se lasă, ca și roșiile, să se scurgă lichidul
-se scurge, la fel, și tonul din conservă de ulei sau suc propriu
-dacă tăiem în două măslinele vor avea un mai mare impact aromatic
Când cea mai mare parte din lichid a fost eliminată, putem amesteca toate ingredientele și salata e gata. Frunzele de busuioc lasă cel mai bine aromă dacă sunt rupte cu mâna și nu tăiate. Potrivim de sare și piper ținând cont că ingredientele au deja toate sare.
Se lasă măcar o oră la frigider înainte de a o servi.
Un mic secret: dacă vrem să o păstrăm mai mult timp în frigider, e mai bine să păstrăm roșiile și mozzarella separat și să le amestecăm la moment, eliminând eventualul lichid în plus.
Alte posibile combinații cu paste reci
-somon afumat și dovlecei sotați rapid și răciți, mărar
-cuburi de pui cu felii subțiri de ardei copți, pătrunjel
-pesto de busuioc și fasole verde
-avocado și creveți sotați, mentă
-fasole fiartă rece, ceapă verde și ouă fierte
-năut și felii de castraveți, rucola
-parmezan, nuci, lămâie, țelină
De experimentat același tip de combinații în salate reci cu cereale: orez, orz, arpacaș, hrișcă, quinoa etc. De experimentat și alte combinații aromatice, un fel de combinări de n luate câte k în versiune gastronomică. Pastele, ca și viața, sunt o chestiune de combinație și de proporție între ceea ce combinăm.
În fine, în loc de pastele obișnuite putem opta pentru paste din leguminoase, cu conținut proteic mai ridicat. Sau reduce pur și simplu cantitatea de paste din rețeta propusă. O rețetă e întotdeauna un punct de plecare, destinația e la libera alegere.
Sursa foto: g4food.ro