Sora fără gluten a salatei de paste italiene este salata de orez cu ton și legume, pentru lunile fierbinți ale verii. Se mai numește și orez rece. Se prepară o dată și se poate ține la frigider 2-3 zile. Principiul general de preparare este același, diferă aromele cu care asociem orezul, diferite de cele pentru paste dar nu în totalitate.
Dacă pastelor li se potrivește mănușă gama de arome mediteraneene din categoria roșii, castraveți, măsline, orezul merge cel mai bine cu un mix de gust dulce acrișor. În ambele cazuri, le asociem o parte de proteine, în cazul orezului, e suficient ton din conservă și ouă fierte, pe lângă componenta vegetală.
Orezul, ca și pastele, poate fi declinat în preparate reci sau calde. Rețeta de mai jos este una specifică verii, rece – merge foarte bine și la pachet, fiind un fel complet, nu doar aromat și savuros.
Ca și în cazul pastelor reci, secretul reușitei este să aromatizăm orezul când este cald încă și apoi să îl lăsăm la frigider.
Ingrediente pentru 4 porții
Mai jos o serie de indicații aproximative privind cantitățile de ingrediente, cu mențiunea că pot fi în foarte mare măsură ajustate după gustul personal.
320 g orez
320 g ton din conservă
10-15 roșii cherry
1 ardei roșu, sau amestec de ardei roșu, galben, verde
1 castravete
2 morcovi
o mână de fasole verde
100 g măsline negre, eventual tăiate în două
1 lingură de cappere desărate anterior
100 g mozzarella/feta/telemea
3-4 ouă fierte
3-4 linguri de ulei de măsline
2-3 linguri de suc de lămâie
3-4 linguri de oțet
sare, piper, pătrunjel verde
Procedeu
Pentru a prepara salata de orez trebuie să acționăm pe două fronturi: pe de o parte să fierbem orezul, pe de alta, să pregătim legumele.
Începem prin a pune apa cu sare la fiert într-o oală mare. Ca și la paste, minim 1 l de apă la 100 g orez, se fierbe al dente, se scurge și clătește.
În linii mari există două școli de gândire privind prepararea orezului: unii îl condimentează la cald, imediat ce e gata. Alții îl condimentează când s-a răcit. Personal, găsesc mai eficace metoda la cald, absoarbe mai bine aromele. La rece sau la cald, odată ce e gata orezul se condimentează cu ulei, suc de lămâie, sare, piper, pătrunjel verde tocat mărunt. Cel mai simplu e să folosim un bol mare, ideal de sticlă sau ceramică.
Imediat, se adaugă și tonul din conservă scurs, măslinele, caperele, cuburile de brânză. Dacă uleiul de la ton este în regulă și nu conține conservanți se poate folosi cu mult succes uleiul. Când se răcorește bine se așează bolul în frigider.
Cum pregătim legumele
În continuare, se taie roșiile cherry în patru, se sărează puțin și se lasă să se scurgă într-o sită. În acest fel împiedicăm umiditatea excesivă să se acumuleze în salată. Tăiem cuburi și castravetele și amestecăm cu roșiile, se vor scurge împreună.
În timp ce așteptăm să se scurgă roșiile, blanșăm rapid fasolea verde, morcovii, ardeiul tăiate cuburi mici. Blanșarea înseamnă trecerea rapidă prin apă care fierbe. Pentru a obține în final gustul dulce acrișor aromat specific acestei salate, se adaugă în apă 3-4 linguri de oțet. Legumele se țin în apă nu mai mult de 2 minute, se scurg și se răcoresc puțin.
Când nu mai sunt calde se adaugă peste orezul condimentat din bol, la fel, roșiile și castraveții.
Se completează cu piper proaspăt ras, eventual sare. La final se adaugă și ouăle fierte tăiate felii, când salata e deja amalgamată, mai ales dacă vrem să nu se dezintegreze.
Se mai lasă puțin la frigider și se servește rece.
Variantele de lucru sunt foarte multe, cea de mai sus fiind doar un punct de pornire în a experimenta altele noi: unii obișnuiesc să prepare salata de orez cu ton și legume adăugând puțină ceapă verde tăiată foarte mărunt, alții, roșii uscate, alții, boabe de fasole, mazăre, boabe de porumb, cuburi de șuncă tip Praga, resturi de pui etc. Italienii definesc salata de orez salata „golește frigiderul”. Iar în loc de orez se pot folosi și alte cereale boabe: orz, spelta, quinoa, hrișcă, arpacaș etc.