Salata verde, (Lactuca sativa), este o legumă anuală cu frunze din familia asterilor (Asteraceae). Cele mai multe varietăți de salată se consumă proaspete și se servesc de obicei ca bază a salatelor verzi.
Salata este, în general, o sursă bogată de vitaminele K și A, deși calitatea nutrițională variază în funcție de soi.
Salata verde este rezistentă la căldură, este ușor de cultivat și poate fi cultivată aproape oriunde. China, Statele Unite (în special California) și India sunt liderii mondiali în producția de salată.
Există numeroase soiuri, toate descinzând din salata sălbatică originală, probabil originară din Asia temperată și Europa. Cercetătorii speculează că salata a fost cultivată inițial nu pentru frunzele sale delicioase și fragede, ci fie pentru seva care se eliberează din tulpinile sale atunci când este tăiată, fie pentru uleiul din semințe.
Plantele de salată pot avea rădăcini pivotante sau sisteme radiculare fibroase. Frunzele soiurilor domestice sunt disponibile într-o gamă largă de culori, de la nuanțe de verde până la roșu intens și violet; au fost create și soiuri pestrițe.
Beneficiile salatei
Beneficiile salatei pentru sănătate variază în funcție de soiurile de salată, pe baza conținutului lor nutrițional.
Menținerea sănătoasă a oaselor
Salata este o sursă de vitamina K, care ajută la întărirea oaselor. Consumul unor cantități adecvate de vitamina K vă poate reduce, de asemenea, riscul de fractură osoasă.
Hidratare
Apa reprezintă peste 95% din salata crudă. Ca urmare, consumul de salată hidratează organismul. Deși consumul de lichide este necesar, apa din alimente poate contribui, de asemenea, în mod semnificativ la hidratare.
Îmbunătățirea vederii
Salata este o sursă de vitamina A, care joacă un rol în sănătatea ochilor. De asemenea, vitamina A ajută la prevenirea degenerării maculare.
Depozitarea și păstarea salatei
Salata are nevoie de o bună circulație a aerului și de cantitatea potrivită de umiditate pentru a rămâne proaspătă și crocantă.
Depozitați salata într-un recipient din plastic sau sticlă sau într-o pungă perforată care permite circulația aerului. Deși aerul nu poate intra într-un recipient cu capac, aerul din interiorul recipientului ar trebui să asigure un mediu potrivit pentru ca salata să rămână crocantă. Aveți grijă să nu strângeți bine salata în recipient. Deși aerul va cauza în cele din urmă oxidarea, atâta timp cât mâncați salata în câteva zile, aceasta ar trebui să rămână proaspătă. Dacă trebuie să o depozitați într-o pungă ziptop de plastic obișnuită, nu o închideți până la capăt pentru a permite circulația aerului sau asigurați-vă că o închideți lăsând aer în interior.
De asemenea, puteți depozita salata, îi tăiați tulpina, și aveți grijă să lăsați restul intact. Înfășurați un prosop de hârtie sau un prosop de vase subțire în jurul acesteia pentru a absorbi umezeala în timpul depozitării și așezați-o într-un sertar frigorific. Sertarul ar trebui să fie pentru alte legume și setat la nivel înalt. Nu depozitați niciun produs care produce etilenă, cum ar fi fructele, în același sertar cu salata, pentru că aceasta va fi distrusă în scurt timp.
Puteți congela salata, dar acest lucru funcționează numai dacă pasați frunzele înainte de a le congela. În caz contrar, salata congelată și apoi dezghețată va fi umedă și lipsită de aromă – nu potrivită pentru o salată proaspătă. Puteți turna verdețurile pasate în tăvițe pentru cuburi de gheață, să le congelați până când cuburile sunt solide și apoi să le transferați într-o pungă de plastic.
Rețete cu salată
Wraps de salată cu avocado
Ingrediente
- 6 – 8 frunze mari de salată romaine (sau salată la alegere)
- 2 avocado foarte copți
- 3 roșii, tăiate cubulețe
- ardei jalapeno, tăiat cubulețe (cât doriți)
- 2 linguri ceapă roșie, tăiată cubulețe
- 3 căței de usturoi proaspăt, tocați mărunt
- 4 linguri de coriandru proaspăt, tocat
- porumb
- 2 lingurițe suc proaspăt de lămâie
Mod de preparare
Într-un bol de mărime medie, se pasează avocado. Se adaugă restul ingredientelor și se amestecă până se omogenizează bine. Întindeți 2-3 linguri de amestec pe frunzele de salată și înfășurați.
Smoothie
Ingrediente
- 2 căni de salată romaine tocată
- 1 banană congelată
- 8 linguri de măr tăiat cubulețe
- 360 ml lapte de migdale
- 1 lingură de semințe de chia
- 1 lingură de miere (dacă doriți)
Mod de preparare
Adăugați toate ingredientele într-un blender. Dacă doriți un smoothie mai dulce, adăugați miere, dar dacă nu, pur și simplu omiteți. Procesați până la omogenizare. Turnați în pahare și savurați.
Salată simplă cu măsline
Ingrediente
- 2 salate, tocate grosier
- 1 cană de măsline, fără sâmburi, tăiate în jumătate
- 8 lingurițe de panko
- 2 linguri de unt (sau ulei de măsline)
- 10-12 g arpagic, tocat mărunt
- 56,7 g brânză manchego, rasă
- piper proaspăt măcinat
- 60 ml oțet din cidru de mere (nefiltrat)
- 2 linguri de miere
- 2 linguri de ulei de măsline
Mod de preparare
Într-un castron mic, se amestecă ingredientele pentru dressing, se lasă deoparte. Într-o tigaie mică setată la foc mediu, se topește untul și se adaugă panko. Se amestecă des până când panko capătă o culoare maro auriu. Aranjați salata cu unt pe un platou mare, radeți manchego peste salată și adăugați măsline, piper, panko și arpagic. Se stropește cu dressing chiar înainte de servire și se savurează!
Știai că?
– Salata nu trebuie depozitată lângă mere, banane sau orice alte fructe care emit etilenă. Etilena face ca salata să se coacă foarte repede și să înceapă să se descompună rapid.
– Salata este a doua cea mai populară legumă proaspătă din SUA, după cartof.
– În medie, fiecare American mănâncă aproximativ 30 de kilograme de salată pe an.
– Frunzele de salată verde închis sunt mai nutritive decât frunzele verde deschis.
– În afara de SUA, China este cel mai mare producător mondial de salată, aproape jumătate din salata consumată în prezent fiind cultivată de chinezi.
Surse: web.md.com, britannica.com, realsimple.com, foodprint.org, onehundreddollarsamonth.com, thecookful.com, food.com, themodernproper.com, allrecipes.com
Sursa foto: Simona Pavan | Dreamstime.com