Rusia furnizează între 20 și 25% din importurile Uniunii Europene de îngrășăminte cu azot, fiind în continuare principalul client al blocului comunitar pentru acest tip de produs chimic. Aceasta este o vulnerabilitate strategică pentru sectorul agricol din UE, a declarat, miercuri, 27 martie, Mairead McGuinness, cu ocazia Forumului Finanțării sectorului de Agribusiness găzduit de Asociația Băncilor Poloneze.
„În primele zile ale invaziei ilegale rusești a Ucrainei, prețurile mărfurilor au crescut semnificativ; la fel s-a întâmplat și cu prețurile fertilizanților chimici, din cauza întreruperilor de aprovizionare și a incertitudinii în piață.
Și prețurile ridicate ale îngrășămintelor au dus la o scădere a utilizării acestora de către fermierii din UE.
Totodată, producția de îngrășăminte în Europa a scăzut din cauza prețurilor ridicate la gaze. (n.e. – Rusia este unul dintre principalii furnizori)
Acum, importurile de la parteneri de încredere (n.e. – Uniunea Europeană și-a diversificat sursele de gaze, după atacul militar rusesc în Ucraina) au contribuit la completarea golului, la fel ca și suspendarea temporară a taxelor la uree și amoniac”, a spus comisarul european pentru Servicii Financiare.
„Astăzi, situația pieței îngrășămintelor din UE se normalizează, iar prețurile se stabilizează”, a dat asigurări McGuinness, pe tema fertilizanților chimici.