România primește de la Uniunea Europeană peste 2.500.000 de euro pentru înființarea Rețelei de date privind durabilitatea agricolă/Suma totală alocată statelor membre este de 50 de milioane de euro

Reteaua de date privind durabilitatea agricola, fermieri, Uniunea Europeană, agricultura Sursa foto: PxHere

Uniunea Europeană a alocat României suma de  2.577.741 de euro pentru înființarea Rețelei de date privind durabilitatea agricolă, potrivit Regulamentului 2499/2024, publicat, vineri, 27 septembrie, în Jurnalul Oficial al Uniunii Europene.

Alocarea pentru toate statele membre este de 50.000.000 de euro. Banii sunt oferiți din Fondul European de Garantare Agricolă ( FEGA ), din cadrul Politicii Agricole Comune. 

Noul regulament stabilește procedurile detaliate privind contribuțiile financiare ale Uniunii Europene și criteriile pe baza cărora contribuțiile sunt alocate pentru fiecare stat membru, menționate în Regulamentul C.E.  nr. 1217/2009, adoptat pentru crearea unei rețele de colectare de date contabile agricole privind veniturile și activitatea economică a exploatațiilor agricole în Comunitatea/Uniunea Europeană.

Contribuțiile financiare ale Uniunii au scopul  de a sprijini  eforturile de care are nevoie fiecare stat membru pentru a-și converti sistemul computerizat de colectare și raportare a datelor în vederea îndeplinirii cerințelor FSDN ( Farm Sustainability Data Network ) și pentru a simplifica gestiunea financiară. 

Ajutorul sub forma unei contribuții pe bază de sumă forfetară este destinat să acopere costurile eligibile, cum ar fi cele legate de dezvoltarea tehnologiei informației și de interoperabilitatea între diferitele surse de date.

În urma unei evaluări aprofundate, Comisia consideră că sumele forfetare reprezintă cea mai adecvată formă de contribuție, deoarece natura acțiunii de înființare se pretează la costuri care pot fi estimate în prealabil, cu activități asociate care trebuie să conducă la înființarea operațională a FSDN. În plus, se estimează că există un risc scăzut de nereguli sau fraude, deoarece beneficiarii sunt organisme publice. Se preconizează, de asemenea, că utilizarea contribuțiilor forfetare va simplifica în mod semnificativ punerea în aplicare pentru Comisie și statele membre, eliminând necesitatea raportării și verificării financiare.

Pentru a simplifica gestiunea financiară a contribuției Uniunii, sumele forfetare care urmează să fie puse la dispoziție trebuie să se bazeze pe un buget estimat care urmează să fie furnizat de fiecare stat membru, sub rezerva unor sume maxime proporționale cu populația agricolă, cu diversitatea structurilor din sectorul agricol și cu dimensiunea contribuției fiecărui stat membru la producția agricolă a Uniunii.

Contribuțiile financiare ale Uniunii pot acoperi costurile eligibile legate de una sau mai multe dintre următoarele categorii de activități:

-dezvoltarea sistemului computerizat al statelor membre de colectare, verificare, prelucrare și raportare a datelor;

-consolidarea capacității statelor membre de a utiliza sursele de date și de a conecta seturile de date, inclusiv costurile legate de cooperarea dintre agențiile de legătură;

-dezvoltarea de metodologii și abordări inovatoare, inclusiv soluții digitale, pentru a adapta sistemul computerizat al statelor membre de colectare, verificare, prelucrare și raportare a datelor care furnizează rapoarte de feedback și servicii de referință pentru fermieri;

-recrutarea și formarea de experți, în special în cadrul agențiilor de legătură, pentru a alinia capacitatea resurselor umane la cererile sporite ale FSDN, inclusiv indemnizațiile de deplasare și de ședere;

-stimularea fermierilor să participe la FSDN, inclusiv prin sensibilizarea acestora cu privire la beneficiile participării la rețeaua de date.

După aprobarea propunerii statului membru de către Comisie, statului membru i se plătește o prefinanțare de 100 % din contribuția forfetară unică aprobată.

Plata de prefinanțare este lichidată în momentul plății finale numai în cazul în care Comisia este satisfăcută de instituirea operațională a FSDN de către statul membru și aprobă raportul final de punere în aplicare care demonstrează instituirea operațională a FSDN.

Comisia poate, în momentul plății finale sau ulterior, să reducă contribuția financiară pentru un stat membru în cazul în care statul membru și-a încălcat obligațiile care îi revin în temeiul prezentului regulament, inclusiv punerea în aplicare necorespunzătoare, nerespectarea condițiilor de eligibilitate, prezentarea de informații false, nefurnizarea informațiilor solicitate, erori substanțiale, nereguli sau fraude.

Cuantumul reducerii va fi proporțional cu gravitatea și durata erorilor, a neregulilor, a fraudei sau a încălcării obligațiilor, prin aplicarea unei rate individuale de reducere la contribuția acceptată din partea Uniunii. Comisia își rezervă dreptul de a recupera orice sume plătite în mod necuvenit.

 

Urmărește mai jos producțiile video ale G4Food:

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *