„România cu Bun Gust”, rețeaua care unește producători locali, gusturi autentice și comunități din toată țara / George Cățean (inițiator): „Această mișcare și-a asumat și rolul de gastrodiplomație a României, mai ales peste hotare”

Fermierul George Cățean, inițiator al comunității „România cu Bun Gust”, în fața unui mese cu brânzeturi Sursa foto: Facebook Ferma Cățean

„România cu Bun Gust” este una dintre cele mai ambițioase inițiative dedicate producătorilor locali români, o mișcare națională care pune accent pe gastronomie, cultură și comunitate. Sub umbrela „…cu Bun Gust” au fost organizate, în ultimii ani, numeroase evenimente dedicate micilor producători, în special în județul Brașov, dar inițiativa își extinde rapid prezența și în alte regiuni ale țării, notează Economie Rurală.

Urmărește mai jos producțiile video ale G4Food:

- articolul continuă mai jos -

Demarată în 2024 la Bruxelles, seria evenimentelor „România cu Bun Gust” a debutat cu o expoziție de produse artizanale și gastronomice românești, unde peste 20 de producători din diverse județe și-au prezentat munca românilor din Belgia și nu numai.

„România cu Bun Gust (RBG) este o mișcare națională care aduce împreună producători locali recunoscuți pe cel puțin o schemă de calitate (națională sau europeană), alături de mici artizani, artiști locali și alte inițiative și organizații. Este un proiect de țară care pune accent pe cultură, în special pe zona de gastronomie, și care și-a propus să funcționeze după modelul unei rețele având la bază comunități locale”, explică George Căţean, inițiatorul proiectului, citat de site-ul menționat.

„Am observat că în România nu aveam o „umbrelă” care să aducă împreună produsele de calitate și alte proiecte și inițiative asemănătoare”

Misiunea mișcării este clară: promovarea unei alimentații sănătoase și locale, ca pilon al sănătății, dezvoltării economice și protecției mediului, prin sprijinirea producătorilor locali, educarea comunităților și construirea unei economii bazate pe încredere, echitate și autenticitate.

Primele baze ale proiectului au fost puse în 2021. „Am observat că în România nu aveam o „umbrelă” care să aducă împreună produsele de calitate și alte proiecte și inițiative asemănătoare. Totodată, această mișcare și-a asumat și rolul de gastrodiplomație a României, mai ales peste hotare, atât în cadrul unor evenimente tematice, cât și în rândul comunităților de români din diaspora”, precizează George Căţean.

Grupul fondator este restrâns, dar alcătuit din persoane cu expertiză în domenii cheie: industrie alimentară, politici publice, proiecte comunitare, gastronomie, antreprenoriat, marketing și comunicare. Următorul pas va fi transformarea acestui nucleu într-o fundație deschisă către alte persoane și proiecte cu aceleași valori.

„România cu Bun Gust” își propune să creeze o legătură solidă între rural și urban

Participarea la evenimente este posibilă pentru orice producător sau artizan care respectă legislația și produce personal bunurile expuse. Înscrierea se face într-un grup de organizare, unde se comunică toate detaliile logistice. Acceptarea se bazează pe un proces de auditare și pe criterii transparente, menite să mențină o ofertă atractivă pentru public.

Mai mult decât un simplu târg, „România cu Bun Gust” își propune să creeze o legătură solidă între rural și urban. „Acest concept poate deveni locul unde consumatorii, săptămânal, pot găsi direct de la producători alimente locale de calitate, locul de întâlnire al celor interesați de sursa hranei pe care o consumă, spațiu între actorii economiei locale, între gusturi naturale, nealterate și un stil de viață sănătos”, spune inițiatorul.

Valorile promovate sunt cele ale mișcării Slow Food:

  • Gustos – produse fără aditivi artificiali

  • Curat – provenite din agricultură sustenabilă

  • Echitabil – cu prețuri corecte pentru ambele părți

„Relația noastră cu autoritățile este una de parteneriat”

Printre beneficiile oferite participanților se numără experiențele culinare autentice, promovarea sustenabilității, consolidarea legăturilor sociale și educarea noii generații în spiritul respectului pentru tradiție și alimentație sănătoasă.

După startul din Bruxelles și lansarea din Brașov (august 2024), unde au fost organizate evenimente lunare în Cristian, Săcele, Sânpetru, Codlea și Hărman, seria se va extinde din iunie și la Râșnov. Modelul a fost replicat și la Sibiu, unde s-a obținut și finanțare europeană. Din 2025, proiectul va ajunge în Cluj, Timișoara, Iași, Alba Iulia, București și în afara țării.

Colaborarea cu autoritățile și ONG-urile este esențială pentru dezvoltarea mișcării. „Relația noastră cu autoritățile este una de parteneriat (de exemplu, am avut sesiuni de consiliere pentru membri din partea ANSVSA, ANPC). Cu autoritățile locale, mai ales acolo unde organizăm evenimente, ne dorim un parteneriat axat pe consolidarea comunităților locale”, adaugă George Căţean. În același timp, România cu Bun Gust funcționează ca un cluster care reunește inițiative legate de producători mici și produse autentice.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *