România autorizează în continuare pesticide interzise în Uniunea Europeană, în ciuda deciziilor Curţii Europene de Justiţie şi “fără consultări reale” cu experţii, transmite deputatul USR Brian Cristian iar în contextul Zilei Mondiale a Albinelor, atrage atenţia că aceste insecte sunt responsabile de polenizarea a 70% din culturi, care hrănesc 90% din populaţia lumii (conform BBC).
Urmărește mai jos producțiile video ale G4Food:
- articolul continuă mai jos -
“Dacă dispar albinele, dispare viaţa aşa cum o ştim! România continuă să joace periculos, în timp ce alte ţări au înţeles pericolul şi respectă legea. Slovenia, iniţiatoarea Zilei Mondiale a Albinelor, a interzis neonicotinoidele încă din 2011. Franţa a făcut acelaşi pas în 2018 şi a devenit prima ţară din UE care a interzis inclusiv exportul de pesticide interzise. Germania a sprijinit interdicţia europeană şi a limitat drastic utilizarea lor, iar Marea Britanie a refuzat în 2025 prelungirea derogării pentru Cruiser SB, în ciuda precedentelor”, scrie Brian Cristian, marţi, pe Facebook, transmite Agerpres.
Explicații cerute
Deputatul USR menţionează că a transmis la începutul anului interpelări oficiale către ministrul Agriculturii, ministrul Mediului, ministrul Dezvoltării şi prim-ministrul României. El a cerut explicaţii despre utilizarea unor pesticide interzise, care “pun în pericol albinele, biodiversitatea, sănătatea publică şi credibilitatea” României în UE.
“Răspunsul Ministerului Agriculturii a fost o confirmare că se merge mai departe pe logica excepţiei. ‘Doar 120 de zile’, ‘doar în zonele afectate’, ni se spune. Dar aceste derogări ‘temporare’ au devenit o rutină periculoasă! Cât timp vom mai pune în balanţă ‘interesul public’ cu sănătatea publică? Ministerul Sănătăţii mi-a confirmat că a votat împotriva acestor derogări, că nu a fost informat despre ele şi că nu colaborează cu MADR pentru a găsi alternative. Practic, avem un blocaj instituţional şi o ruptură între sănătatea publică şi politicile agricole. Ministerul Mediului a ales să răspundă parţial şi vag, evitând complet subiectul central”, adaugă el.
Deputatul solicită transparenţă, asumare şi un plan real de tranziţie spre o agricultură sustenabilă. Poluarea industrială şi pesticidele folosite în agricultură “ucid pe capete” albinele, evidenţiază deputatul USR.
“Sunt ţări în care au dispărut jumătate dintre familiile de albine şi nu s-a reuşit remedierea situaţiei. În România încă putem schimba statisticile sumbre prin respectarea legislaţiei şi protejarea apiculturii! Astăzi, de Ziua Mondială a Albinelor, nu e suficient să postăm poze cu stupi, albine sau flori. E timpul să vorbim despre ce se întâmplă în continuare în spatele uşilor închise: derogări toxice, decizii europene ignorate şi o lipsă totală de asumare din partea Guvernului României”, precizează Brian Cristian.