România a crescut cu 7% consumul de pesticide foarte periculoase, îndepărtându-se astfel de ținta de reducere cu 50% a utilizării pesticidelor foarte periculoase, asumată prin  strategia Farm to Fork; vezi în articol situația în alte state membre

Erbicidul triflusulfuron-metil, scos din uz de Comisia Europeană Erbicidul triflusulfuron-metil, scos din uz de Comisia Europeană

Utilizarea în agriculutură a pesticidelor sintetice foarte periculoase a crescut, procentual, în România, cu 7 %: de la 86%, în 2020, la 93%, în 2021. Perioada de referință este 2015 – 2017, media celor trei ani ( 100 % ) fiind utilizată pentru a stabili, prin raportare, evoluțiile anterioare și cele ulterioare. 

Cu un procent de 93% față de perioada de referință 2015 – 2017, România s-a îndepărtat în 2021, de ținta de reducere cu 50% a utilizării pesticidelor foarte periculoase în agricultură, asumată prin Farm to Fork, pentru anul 2030. Este de așteptat ca procentul pentru 2022 să fie și mai ridicat, fiindcă Ministerul Agriculturii și Dezvoltării Rurale a acordat o serie de derogări, de-a lungul anului trecut, pentru utilizarea unor produse de protecția plantelor pe bază de neonicotinoide interzise de Uniunea Europeană pentru spațiile deschise. 

România avea înainte de perioada de referință 2015 – 2017, un consum mult mai mic de pesticide foarte periculoase, după cum reiese din graficul de mai jos:

Pesticide foarte periculoase ( Highly Hazardous Pesticides/HHP ) sunt considerate acele pesticide sintetice care au un impact puternic asupra sănătății umane și a mediului natural, prin toxicitate acută și cronică ridicată. 

Exemple de HHP: Glyphosate, isoproturon, fluroxypyr, pirimicarb, imidacloprid, acetamiprid, tebuconazole, epoxiconazole, and prochloraz.

România a scăzut, în schimb, în 2021, consumul general de pesticide chimice, cu 8%, față de 2020, ajungând la un procent de 56%, față de perioada 2015 – 2016, fiind, astfel, aproape de ținta de reducere cu 50% a utilizării tuturor pesticidelor, în agricultură. 

Bulgaria a avut în 2021 cel mai mare procent de utilizare a pesticidelor foarte periculoase: 136%, față de 122%, în 2022, creștere procentuală de 12%. 

Pe locul doi, s-a situat Danemarca, cu 124%, față de 101%, în 2022, creștere procentuală de 23%.

Pe locul trei, Austria, cu 98%, față de 86%, în 2020, creștere procentuală de 12%.

Pe locul patru, Slovenia, cu 97%, față de 91%, în 2020, creștere procentuală de 6%.

România ocupa locul cinci, cu procentul de 93%.

Franța a avut un consum de 86%, față de 76%, în 2020, creștere procentuală de 10%.

Germania a avut un consum de 85%, față de 78%, în 2020, creștere procentuală de 7%.

Spania este singura țară europeană care a reușit să scadă sub 50% consum de pesticide foarte periculoase, ajungând la 48%, în 2021, de la 49%, în 2020.

La nivelul Uniunii Europene, consumul de pesticide foarte periculoase a crescut cu 5%, de la 74%, în 2020, la 70%, în 2021. 

Urmărește mai jos producțiile video ale G4Food:

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *