Rețetele Juanitei. Pana cotta cu bucăți de fructe. O combinație între dulce și acrișor

panacotta

Pana cotta face parte din grupa prăjiturilor realizate fără cuptor și cu o muncă minimă. Aveți însă nevoie de un timp mai îndelungat pentru a se închega în frigider.

Este un desert italian, realizat din smântână îndulcită, îngroșată cu gelatină și turnată într-o formă. Smântâna poate fi aromatizată cu cafea, vanilie sau alte arome. Numele „panna cotta” nu este menționat în cărțile de bucate italiene înainte de anii 1960, dar este adesea citat ca un desert tradițional al regiunii Piemont din nordul Italiei. O poveste neverificată spune că a fost inventat de o femeie maghiară în Langhe, Piemont, la începutul secolului al XIX-lea. Un dicționar din 1879 menționează un fel de mâncare numit latte inglese („lapte englezesc”), făcut din smântână gătită cu gelatină și turnată în formă, deși alte surse spun că latte inglese este făcut cu gălbenușuri de ou, precum crème anglaise; poate că numele acoperea orice preparat de tip cremă îngroșată.

Preparatul ar putea proveni și din rețeta franceză de fromage bavarois a lui Marie-Antoine Carême, din Le pâtissier royal parisien, care este similară cu panna cotta modernă, cu excepția faptului că o parte din smântână este bătută și inclusă în preparat înainte de a adăuga gelatina.

Regiunea Piemont a inclus panna cotta în lista sa din 2001 a produselor alimentare tradiționale. Panna cotta a devenit un desert la modă în ultimii ani și poate fi găsit în cam toate restaurantele cu specific italienesc.

Ingrediente

panacotta

500 de ml de smântână pentru frișcă

80 de gr de zahăr pudră

esență de vanilie (o linguriță) sau zahăr vanilat

8 gr de gelatină.

Fructe: zmeură, piersică.

Preparare

panacotta

Gelatina se pune la înmuiat în apă pentru 10 minute. În acest timp, restul ingredeintelor se pun într-o cratiță la foc mic. Nu trebuie să fiarbă (temperatura să nu treacă de 90 de grade C), doar să fie bine integrat zahărul în smântână.

Se lasă amestecul la răcit până ajunge la 60-70 de grade C și se încorporează gelatina.

Fructele se spală și se scurg, se taie piersica în bucățele.

Am turnat amestecul în forme individuale și am adăugat câte 3 fructe de zmeură și 3 bucățele de piersică. Au ieșit 10 forme.

Se pun jumătate de ora în congelator și încă 2 ore în frigider. Nu le lăsați mai mult în congelator că vor face ace de gheață.

panacotta

Cum se scot din forme

Se fierbe apă într-o cratiță, în care apoi este scufundată forma 2 secunde. Ulterior, cu un cuțit, se desprinde pana cotta de pe margini și se răstoarnă pe o farfurie. Având fructe în interior nu are nevoie de sos, dar îi puteți adăuga, dacă doriți, un coulis de fructe sau un sos de ciocolată.

panacotta

Urmărește mai jos producțiile video ale G4Food:

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *