Ce povestesc eu aici are legătură cu conceptul de batch cooking. A te organiza cu gătitul în așa fel încât să nu stai zilnic în bucătărie. Este motivul pentru care meniurile săptămânale sunt foarte la modă, iar oamenii opteză pentru mâncăruri simple, nutritive și gustoase. N-am reușit să filmez un video propriu, dar promit că săptămâna viitoare vă la o filmare despre cum prepari meniul unei zile în borcan și voi pune și o salată. Până atunci, am ilustrat cu un video de pe You Tube ca să vedeți exact secvența de produse.
Astfel, în weekend, faci o listă de mâncăruri pentru cele trei mese principale ale săptămânii care urmează (poți să pui și câteva gustări). Dacă ești în pană de idei urmărești meniurile propuse de noi. Faci apoi o listă de ingrediente necesare, dai o fugă la piață/ magazin. Speli legumele, le cureți, le tai. Tranșezi carnea, peștele. Apoi pregătești prânzul și cina pentru câteva zile (3-5).
Cel mai ușor este (măcar pentru prânz) să ai borcane sau cutii de dimensiunea unei porții, astfel încât atunci când pleci dimineața în fugă la birou, doar să scoți borcanul din frigider. La fel seara, când vii de la muncă, iei borcanul/ cutia din frigider, 2 minute în microunde și poftă bună.
Urmărește mai jos producțiile video ale G4Food:
Azi vom vedea cum pregătim o salată la borcan care să nu se oxideze, nici să nu-și altereze calitățile nutritive.
Pentru început, borcanul trebuie să fie curat și uscat și să se închidă ermetic. În cazul în care folosim o cutie e bine să fie una de sticlă.
Salata se va pune în straturi, începând cu îngredientele care cu sunt frunze de salată. Vom pune mai întâi vinegreta, apoi ingrediente pe care vinegreta nu le deteriorează, ci din contră le marinează, precum: carne gătită, tofu, castraveți tăiați cuburi sau rondele, varză, ceapă tocată rondele sau morcovi rași. Totul se taie cât mai mic, pentru a intra bine în borcan, dar și pentru afi mâncat comod cu furculița.
Vom adăuga și restul componentelor, în straturi. Puteți alege leguminoase gătite, semințe, nuci, brânză, șuncă etc.
În partea de sus a borcanului așezăm straturile de salate și avem grijă, atunci când manipulăm borcanul, vinegreta să rămână pe fund. Frunzele, ca și restul ingredientelor, vor fi uscate de apa rămasă după spălat înainte de a fi puse în borcan și rupte la dimensiune de o îmbucătură.
Nu punem în niciun caz sare și piper în borcan! Ele vor fi incluse în vinegretă. Sarea extrage apa din legume și le deshidrateaza, iar salata se va veșteji.
Când vine ora mesei nu ne rămâne de făcut decât să scoatem borcanul din frigider, să-l scuturăm extrem de bine până când toate elementele sunt amestecate perfect și avem un prânz pentru care ne trebuie doar o furculiță. Și mult mai ieftin decât o salată cumpărată de la supermarket sau fast-food-ul din colț. Plus că știți întotdeauna ce ați pus în ea.
Poftă bună!