Rețetele bunicii: zacuști pripite, la botul calului

felii cu salata vinete Sursa foto: Mira Gomboș

Până să se apuce de coptul intensiv pentru zacuştile de iarnă (ne făcea şi de vinete, şi de ghebe, şi de fasole), bunica intra în legumele pentru ele ca să facă niște gustări ceva mai ușurele, numai bune de servit „la botul calului”: o salată de vinete cu roșii, pe cât de simplă, pe atât de savuroasă, și o minune de salată de ardei copți. Cum săptămâna asta mi-am copt şi eu pentru iarnă şi am avut la îndemână toate ingredientele, le-am făcut pe ambele, ca să nu moară de poftă ai casei cu aşa mirosuri în jur.

Am mai scris pe aici că, în rusă, zacuscă are sensul de gustare ușoară, ceea ce înțelegem noi prin zacuscă fiind, mai degrabă, un soi de ghiveci. De altfel, când voia să ia o gustare cu Nana, bunica îi spunea „hai să zacusim ceva”. Așa că o să vă invit și eu ca, pentru o zi, să vă delectați cu aceste zacuști pripite, care sunt așa de bune că n-o să mai simțiți nevoia să puneți și altceva pe lângă ele.

Am mai scris pe aici că, în rusă, zacuscă are sensul de gustare ușoară, ceea ce înțelegem noi prin zacuscă fiind, mai degrabă, un soi de ghiveci. De altfel, când voia să ia o gustare cu Nana, bunica îi spunea „hai să zacusim ceva”. Așa că vă invit și eu, ca ea, să zacusiți gustările astea. Pentru o zi, o să vă puteți declara vegetarieni, căci nu ştiu unde şi-ar mai avea locul vreo friptură.

Ingrediente pentru salata de vinete cu roșii:

– 4 vinete mari
– 1 ceapă medie
– 2 căţei de usturoi
– ulei de floarea soarelui
– 6-8 roşii
– sare

Vinetele se coc şi se curăţă de coajă, apoi se lasă la scurs, dar nu foarte mult timp, ca să se menţină călduţe. Eu le bat cu un tocător de lemn, la fel ca bunica – ştiu de la ea că în contact cu metalul pot deveni amare.

Şi tot de la bunica am un tips şi pentru ceapă. După ce o toc mărunt (pe răzătoare sau cu cuţitul), o pun într-o pânză de tifon şi o dau prin câteva jeturi de apă, ca să spăl zeama din ea care poate da și ea gust amar salatei.

Odată vinetele tocate şi ceapa mărunţită, se amestecă totul într-un castron, cu lingura de lemn, adăugând usturoiul ras, ulei şi sare după gust. Dacă vreţi, puteţi pune şi două linguri de pastă de susan (bunica nu avea la îndemână acest ingredient, desigur, dar eu îl folosesc, inspirându-mă din reţetele orientale).

Între timp, roşiile se taie cubuleţe şi se călesc bine într-o tigaie, cu puţin ulei. Când devin moi, aşa calde cum sunt, se aştern în strat gros, pe deasupra, în castronul cu salată de vinete. Puteţi şi amesteca roşiile cu vinetele, dar dacă ţineţi la prezentare, arată mai bine aşezate pe deasupra.

Ingrediente pentru salata de ardei copţi

– 2 kilograme de ardei kapia cărnoşi
– ulei (de măsline sau floarea soarelui)
– oţet – bunica punea oțet din vin clasic, eu folosesc balsamic
– 1 linguriță de miere sau de zahăr
– sare

Ardeii se coc pe grătar sau pe plită/aragaz. Focul trebuie să fie mediu spre mic, iar ardeii trebuie întorși pe toate părțile, ca să se coacă omogen. Ca să putem îndepărta coaja cu ușurință, pe măsură ce se coc, îi punem într-un vas, presărați cu sare, și îi acoperim până sunt gata toți.

Odată copți, ardeii se curăţă, se spală de seminţe şi se rup în fâșii late. Aveți grijă, când îi curățați de coajă, ca zeama adunată în ei să se scurgă într-un castron și în niciun caz să nu o irosiți, pentru că ea e baza dressingului gustos pentru salată.

În zeama asta adăugați 2-3 linguri de ulei, 2 de oțet balsamic, sare, după gust, și o linguriță de miere sau de zahăr. Introduceți în sos fâșiile de ardei, amestecând ușor cu o lingură, ca să nu le rupeți. Gustați și mai adăugați, dacă e cazul, oțet sau miere, dar nu exagerați, pentru că salata asta trebuie să aibă, în final, un gust dulce-acrișor, completat de aroma de copt a ardeilor.

Cu rețetele astea am aruncat buzduganul pentru zacuștile de toamnă ale bunicii care vor urma, aici. Aveți timp, până atunci, să coaceți legumele.

Urmărește mai jos producțiile video ale G4Food:

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *