Trei idei de granita aromate, răcoritoare, hidratante, rapide: cafea, lămâie, cocos

Idei de granita aromate Foto: Pixabay

Nu toată lumea știe încă ce e o granita: o băutură răcoritoare în care baza este gheața mărunțită mecanic, peste care se adaugă o parte aromatică. În sistemul HoReCa și în comerț siropurile folosite sunt de sinteză, dar le putem crea și acasă. Putem astfel savura pe terasă seara o granita de o calitate chiar mai bună, din ingrediente proaspete. Vă propunem trei idei de granita aromate și savuroase.

Mai jos procedeul și ingredientele pentru a crea cele trei adaosuri aromatice. Se adaugă, de fiecare dată, peste gheața trecută printr-un blender sau un aparat special de mărunțit gheața, dacă avem.

O altă metodă ingenioasă și mult mai simplă dar care necesită mai mult timp: amestecăm totul într-o sticlă cu deschiderea mai largă, de plastic, pentru că funcționează mai bine. Agităm și dăm la congelator circa jumătate de oră. Scoatem sticla și agităm din nou, și tot așa de încă două, trei ori. Până când avem ca o spumă de gheață. Repetarea operaținii are rolul de a rupe cristalele de gheață, ca să nu avem un bloc.

Granita de lămâie

Se rade coaja și se scoarce sucul de la câte lămâi, obligatoriu netratate, vrem să folosim. Rețeta tradițională în Sicilia, de unde își are originea granita, urmează următoarea proporție, în greutate: 1 parte lămâie, 2 părți zahăr, 3 părți apă. Se calculează 1 lămâie la porție.

Se amestecă toate dacă folosim metoda sticlei. Dacă turnăm peste gheață, se dizolvă bine zahărul în sucul de lămâie la care adăugăm și un strop de apă, apoi și coaja.

Granita de cafea

O altă idee de cafea rece. Pentru 4 porții avem nevoie de 250 ml cafea espresso sau cafea tare la ibric filtrată, 70 de g de cafea și 300 de grame de apă sau gheață. Se amestecă zahărul cu cafeaua până se dizolvă și se amestecă fie cu apă, fie cu gheață mărunțită, în funcție de metoda de preparare pe care o alegem.

Granita de cocos

Obținem un rezultat mai bun dacă folosim apă și lapte de cocos proaspete sau din conserve, se găsesc, conservate în cutii, și cocos proaspăt ras.

Pentru 4 porții avem nevoie de circa 300 g cocos ras, 50 ml apă de cocos, 2 linguri de lapte de cocos, 50 g zahăr, 100 ml lapte obișnuit, 300 ml apă sau gheață.

Se amestecă toate și se obține un sirop pe care îl turnăm peste gheața măcinată. Sau, metoda sticlei, toate la un loc și agităm din când în când sticla ținută în congelator.

Se servesc, fiecare, cât mai reci, cu paiul sau cu lingurița. Mai poate fi cu portocală, pepene, căpșuni etc.

 

Urmărește mai jos producțiile video ale G4Food:

Foto: Pixabay

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *