Cristian Gheorghiu (49 de ani), un antreprenor din Galați, a crezut în visul, a perseverat și a muncit ca el să devină realitate. Gălăţeanul a creat o reţetă nouă de bragă, cu care a obţinut în 2020 medalia de argint la UGAL Invent, un salon internaţional de invenţii, transmite economedia.ro.
Antreprenorul s-a hotărât, în urmă cu 16 ani, să creeze o nouă reţetă de bragă – băutură inventată de turci în perioada fanariotă. Braga s-a bucurat de un enorm succes de-a lungul timpului: hrănitoare, răcoritoare și cu proprietăți digestive.
„Rezultatul are multe beneficii asupra organismului. Principiile active din plantele folosite oferă un aport de vitamine şi minerale care energizează organismul şi îl hrăneşte în mod natural. De asemenea, ajută organismul să se refacă fizic şi psihic”, explică Cristian Gheorghiu.
El nu este un expert în domeniul băuturilor. Dar braga pe care autorul invenției o găsea pe piaţă prin 2004 nu era deloc ieftină. A experimentat diverse rețete de bragă împreună cu un prieten. A ajuns apoi la formula câștigătoare înlocuind făina cu boabe de grâu întregi.
O nouă metodă de preparare, din grâu întreg
Cristian Gheorghiu a conceput, de facto, o nouă tehnologie de preparare a brăgii. Diferită faţă de cea la care se utilizează făină. Braga este tulbure, mucilaginoasă, cu substanţe coloidale în suspensie. Aceasta se datorează conţinutului mare de extract cu substanţe hrănitoare şi produse de fermentaţie acidă. Dacă este preparată corect și depozitată corespunzător, este considerată de medicii nutriţionişti o băutură igienică.
Instalația înseamnă un cazan de dimensiuni mai mari, de 150 de litri, folosit pentru fierbere. Are malaxare continuă şi temperatură controlată. De asemenea, poţi să fixezi timpul de fierbere, iar Cristian a gândit și o metodă de răcire a brăgii. Cu ajutorul apei, care trece prin pereţii oalei, braga ajunge la o temperatură de 30 de grade în puţin peste o oră. O serie de bragă se poate face în şase-şapte ore.
Start-up cu finanțare europeană
După ce a fost răcită, braga trece printr-un filtru automat, iar în ultima fază ajunge într-un recipient mare, unde se adaugă zahăr sau miere. Cristian foloseşte grâu ecologic, care este cam de şase ori mai scump decât cel obişnuit. Cu toate acestea, costurile ridicate ale acestui ingredient de bază nu se regăsesc în preţul final al brăgii, iar acesta este un alt avantaj al noii reţete.
Antreprenorul și-a valorificat ideea un start-up cu o finanţare europeană în valoare de 30.000 de euro. Și a mai contribuit cu încă pe-atât pentru a-și vedea visul cu ochii. Un an mai târziu, în 2020, produsul a fost premiat cu medalia de argint la Ugal Invent, un salon internaţional de inventică şi inovaţie. O rețetă nouă de bragă premiată internațional nu este deloc puțin lucru, pentru un produs local.
Coadă la bragă ca pe vremuri
Braga lui Cristian n-are nicio urmă de conservant. Expiră repede – trebuie consumată în maximum trei zile de la data producerii; trebuie depozitată la temperaturi scăzute, căci procesul de fermentaţie continuă. Recomandarea lui este ca braga să fie consumată la o zi după ce este cumpărată. Băutura se bucură de un real succes la Galaţi – se creează uneori coadă la distributor. Prețul este de 6 l/litru.
Antreprenorul spune că produsul său este diferit de altele similare din comerţ prin calitate: cea dată de metoda de producție și cea dată de ingredientele de bază, grâul, tărâţa şi meiul, ecologice.
El vrea să își extindă acum afacerea și în alte județe. Ca să își facă cunoscută braga, a cumpărat o rulotă: se promovează la evenimentele majore din orașele mari. „Mă gândesc la o rețea de distribuție în sălile de fitness, pentru că este exact ce au nevoie cei care fac activitate fizică intensă pentru răcorire și energizare”, intenționează el.