Restaurantul-concept din Salonic de neratat în vacanță: Ergon Foods, spațiul gastronomic creat de doi frați care promovează bucătăria greacă. Plus: nu ratați înghețata de caimac

Foto: Ergon Food Foto: Ergon Food

La marginea Salonicului, aproape de drumul care face legătura între România și peninsula Halkidiki, turistul înfometat sau doar curios poate găsi una dintre atracțiile gastronomice ale orașului care a fost unul dintre marile centre comerciale ale Imperiului Bizantin. Ergon Foods adăpostește un restaurant-concept, o piață cu produse locale de calitate premium și două terase specializate în coktailuri și cafea. Iar domeniul se termină cu o vedere spectaculoasă la mare.

Ergon este un concept hibrid de piață care combină un magazin alimentar și un restaurant. Mâna designerilor și arhitecților se vede imediat în amenajarea halei și a spațiul din exterior: e un loc care atrage un public cunoscător prin produusele high-end.

Câteva cuvinte despre magazin: aici găsiți exclusiv produse proaspete și fără ambalaje, majoritatea livrate de producători locali. Fructe, legume, pâine și paste, miere și dulceață, carne și pește, vinuri locale – toate au prețuri cu 10-25% peste produsele similare din supermaketuri, dar calitatea e premium. Piersicile cumpărate de autor au fost devorate de copii pe loc, iar mierea de portocal e la loc de cinste printre deserturi.

Drumul spre restaurant e barat discret de standul de înghețată artizanală. Pentru că nu am avut rezervare, iar mesele erau ocupate, a trebuit să mă mulțumesc cu o înghețată. Și nu există o alegere mai bună în Salonic decât specialitatea locală: înghețata de caimac. Merită încercată, e o delicatesă pe care nu o găsești în multe alte locuri din Europa.

Cât despre restaurant, e suficient să vă spun că toate bucatele din meniu sunt preparate din ingrediente proaspete, exact cele pe care le vedeți expuse în magazinul de lângă. Iar cuptorul cu foc nu face decât să-ți dea ghes să încerci cât mai multe din specialitățile locale: antreuri bazate pe branză feta, dovlecei și vinete, selecții de măsline sau pește.

Felurile principale se bazează și ele pe bucătăria locală: pește și fructe de mare proaspete, pastele orzo, orez și legume, dar și carne de vită. Preparate pe grătar sau slow cook, merge alături de unul dintre vinurile grecești din meniu.

Din doi pași ajungem afară. O grădină imensă care cuprinde un cinematograf în aer liber, loc de joacă pentru copii, un bar pe malul mării și un bar de coktailuri. Plus spațiu suficient de stat la taclale cu familia și prietenii.

Toată curtea e verde, chiar și sub soarele puternic de august. Tufe de trandafiri și leandri înfloriți sunt petele de culoare de la malul mării, în timp ce bolta de viță de vie îți amintește de casa bunicilor.

Conceptul Ergon a fost creat de frații Thomas și George Douzis, fiii unui proprietar de tavernă. În anii crizei economice care a devastat Grecia, 2008-2012, ei au început o mică afacere bazată pe produse grecești premium, exportate pe piețe unde gastronomia greacă nu avea o imagine prea bună.

Afacerea bazată pe produsele de calitate s-a dezvoltat rapid, iar ei au extins-o și la horeca: au început să deschidă restaurante și magazine în toată Grecia, apoi în Cipru și la Londra, iar cele mai noi sunt în Abu Dhabi și Doha.

Foto: Ergon Food
Foto: Ergon Food
Foto: Ergon Food
Foto: Ergon Food
Foto: Ergon Food
Foto: Ergon Food
Foto: Ergon Food
Foto: Ergon Food
Foto: Ergon Food
Foto: Ergon Food

Urmărește mai jos producțiile video ale G4Food:

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *