Menținerea unei diete sănătoase implică două aspecte esențiale: consumul alimentelor potrivite și evitarea celor greșite. Deși accentul se pune deseori pe alimentele pe care trebuie să le includem în dietă, există o categorie de substanțe pe care ar trebui să le evităm în mod activ pentru a ne proteja sănătatea. Dr. Mel Schottenstein, specialistă în oncologia integrativă și în terapii pentru sindromul de răspuns inflamator cronic (CIRS), atrage atenția asupra importanței eliminării „contaminanților” toxici din dieta și viața noastră zilnică, conform The Focus.
„A avea o dietă sănătoasă și a reduce stresul sunt grozave”, subliniază Schottenstein, însă expunerea la substanțe „super-toxice” poate anula eforturile noastre de a ne menține sănătoși.
Una dintre cele mai mari surse de toxine este plasticul, la care suntem expuși zilnic, fără să fim pe deplin conștienți. „Suntem expuși la mii de substanțe chimice toxice în fiecare zi”, avertizează Mel Schottenstein. Aceste substanțe provin, în mare parte, din alimentele pe care le consumăm. „În fiecare an, ingerăm aproximativ 5 grame de plastic”, echivalentul unui card de credit, doar din alimentele noastre, explică ea.
Această expunere poate părea neînsemnată, dar efectele pe termen lung asupra sănătății sunt semnificative. Într-un studiu realizat în 2019, publicat în Environmental Science & Technology, s-a estimat că ingestia anuală de microplastic ar putea ajunge la 121.000 de particule, incluzând cele inhalate din aer. Deși cifra inițială de 5 grame pe săptămână a fost dezmințită, riscurile rămân reale, mai ales pe termen lung.
Ce putem face pentru a ne proteja?
Mel Schottenstein recomandă reducerea expunerii la aceste substanțe toxice prin eliminarea plasticului din viața noastră, atât cât este posibil. Aceasta presupune evitarea alimentelor ambalate în plastic, utilizarea recipientelor de sticlă sau metal pentru depozitarea alimentelor și reducerea consumului de apă îmbuteliată în plastic.
„Una dintre cele mai importante modalități de a maximiza sănătatea și viața lungă este eliminarea diferitelor expuneri toxice din viața noastră”, afirmă Schottenstein, iar primul pas este conștientizarea acestor pericole ascunse în obiectele de zi cu zi. Schimbările mici, precum alegerea materialelor naturale și evitarea produselor plastice, pot avea un impact major asupra sănătății pe termen lung.