Deși România se numără printre codașe la nivelul Uniunii Europene în ce privește practicarea agriculturii ecologice, activează în țara noastră mii fermieri dedicați producției în sistem organic, iar printre aceștia se numără și apicultori. Practicarea agriculturii ecologice presupune înregistrarea producătorilor la Direcţia Agricolă Judeţeană, apoi inspectarea acestora de organismele specializate, care urmăresc respectarea regulilor oficiale. Aceste reguli sunt cuprinse în Regulamentul 834/2007. La 1 ianuarie 2021 ar fi trebuit să intre în vigoare Regulamentul 848/2018, dar aplicarea acestuia a fost amânată pentru 1 ianuarie 2022, din cauza pandemiei Covid- 19.
Care sunt principalele reguli aflate în prezent în vigoare?
În ce privește originea albinelor este preferată utilizarea speciei de albine Apis mellifera şi ecotipurile locale ale acesteia.
Pentru înfiinţarea şi reînnoirea stupilor este obligatoriu să fie achiziţionate albine din agricultura ecologică, se arată în ghidul practic publicat pe siteul srac-eco.ro.
În cazul în care nu sunt disponibile pe piaţă albine ecologice pentru reînnoirea stupinelor, 10 % pe an din regine şi din roiuri pot fi înlocuite cu regine şi roiuri neecologice, cu condiţia ca reginele şi roiurile să fie amplasate în stupi cu faguri sau fundaţii de faguri care provin din unități de producție ecologică. În acest caz, noile roiuri sau regine nu vor trebui să parcurgă perioada de conversie.
Reguli excepționale de producție: în cazul unei mortalități ridicate a albinelor, cauzată de boli sau catastrofe, este permisă printr-o derogare de la MADR reînnoirea sau reconstituirea stupinelor cu albine neecologice, în cazul în care nu sunt disponibili stupi ecologici.
ATENTIE !!! Lipsa albinelor ecologice trebuie dovedită
Exploatațiile apicole ecologice se amplasează în zone în care se asigură resurse de nectar și polen provenite în principal din
- culturi produse în mod ecologic
- din flora spontană
- din păduri,
- culturi gestionate în mod neecologic care sunt tratate doar prin metode cu impact scăzut asupra mediului.
Amplasarea stupinelor in perioada de înflorire sau când stupii sunt inactivi se face astfel încât, pe o rază de 3 km de la aceasta, sursele de nectar și polen sunt formate în mod esențial din culturi produse conform regulilor agriculturii ecologice și/sau vegetație spontană și/sau din culturi tratate prin metode cu impact ecologic scăzut care nu pot influența calitatea produsului apicol obținut din agricultura ecologică.
ATENTIE!!! Tipurile de miere produsă în zonele în care stupina este amplasată în principal în apropierea culturilor convenționale nu se pot certifica ecologic.
Apicultura practicată în sistem ecologic și convențional în același timp este interzisă. Toți stupii vor intra în conversie în același timp şi vor fi gestionați după regulile de producție ecologică.
Excepție: practicarea apiculturii ecologice si convenționale simultan este permisa numai cu scopul acțiunilor de polenizare cu respectarea următoarelor condiții: 1. toate cerințele regulilor de producție ecologică trebuie să fie îndeplinite, cu excepția dispozițiilor privind amplasarea stupinelor; produsul nu poate fi vândut ca produs ecologic; trebuie să fie obținută o autorizație de la MADR.
În ce privește extracția mierii, sunt interzise:
distrugerea albinelor în faguri ca metodă asociată recoltării produselor apicole;
utilizarea insectifugilor sintetici chimici pe parcursul operațiilor de extragere a mierii;
utilizarea fagurilor cu larve pentru extragerea mierii;
Se acordă o atenție deosebită asigurării unor operațiuni adecvate de extragere, prelucrare și depozitare a produselor apicole. Toate măsurile vizând îndeplinirea acestor cerințe se înregistrează. Îndepărtarea capacelor și operațiunile de extracție a mierii se notează în registrul stupinei.
La sfârşitul sezonului de producţie, stupii trebuie lăsaţi cu rezerve suficiente de miere şi polen pentru a supravieţui peste iarnă.
Excepție: în caz de condiții meteorologice excepționale de lungă durată sau de catastrofe naturale care împiedică producția de nectar sau de secreții zaharoase, este permisa hrănirea artificială a coloniilor de albine:
- printr-o autorizație de la autoritatea competenta (MADR);
- hrana trebuie să conțină miere ecologică, siropuri de zahăr ecologic sau zahăr ecologic.
sursa: srac.ro
foto MADR
Degeaba zic ei miere ecologica daca si pe timpul verii e prisaca plina de vase cu sirop de zahar de la market…