Un studiu recent realizat pe șoareci contestă credința comună că reducerea aportului caloric afectează negativ performanța în exerciții fizice, transmite publicația ScienceAlert.
Urmărește mai jos producțiile video ale G4Food:
- articolul continuă mai jos -
Cercetătorii de la Universitatea California, Riverside (UCR) au investigat modul în care șoarecii și-au menținut nivelurile de activitate în timp ce se aflau la diete restrictive. Studiul a avut scopul de a oferi o înțelegere mai clară a relației dintre dietă și exerciții fizice.
În experiment, șoarecii au fost monitorizați timp de trei săptămâni pentru a stabili nivelurile de activitate de bază. Apoi, aportul lor caloric a fost redus cu 20% timp de o săptămână și cu 40% în săptămâna următoare. Studiul a inclus atât șoareci normali, cât și șoareci „de mare viteză”, care sunt crescuți pentru a avea o tendință de a alerga.
Spre surprinderea cercetătorilor, exercițiul voluntar a rămas în mare parte neafectat de reducerile de calorii. Biologul Theodore Garland Jr. a observat că șoarecii au continuat să alerge chiar și cu reduceri semnificative de hrană, cu doar o mică reducere de 11% a distanței parcurse observată la șoarecii de viteză care se aflau la cea mai strictă dietă.
Masa corporală a șoarecilor a arătat, de asemenea, o schimbare minimă, rămânând stabilă cu o reducere de 20% a caloriilor, iar o ușoară scădere a fost notată doar în cazul reducerii de 40%. Acest lucru sugerează un mecanism compensator care împiedică pierderea în greutate în condiții de restricție calorică, posibil printr-o reducere a altor activități sau o eficiență metabolică crescută.
Constatările indică faptul că, chiar și în timpul dietei, exercițiul ar trebui menținut pentru sănătatea generală. Cercetarea subliniază importanța combinării dietei cu activitatea fizică pentru o gestionare eficientă a greutății, contrar ideii că dieta duce la reducerea nivelurilor de energie și la încetarea exercițiului fizic.