Mai multe măsuri preventive şi recomandări au fost transmise marţi, de Autoritatea Naţională Sanitară Veterinară şi pentru Siguranţa Alimentelor (ANSVSA) medicilor veterinari şi deţinătorilor de animale, pentru a preveni şi limita efectele inundaţiilor asupra sănătăţii şi bunăstării animalelor, potrivit unui comunicat remis AGERPRES.
Urmărește mai jos producțiile video ale G4Food:
- articolul continuă mai jos -
Conform sursei citate, scopul acestor recomandări şi măsuri este de a sprijini autorităţile locale, deţinătorii de animale şi operatorii economici din domeniul creşterii animalelor în gestionarea eficientă a situaţiilor de urgenţă generate de inundaţii, transmite Agerpres.
Măsuri recomandate și obligatorii
Relocarea animalelor în zone sigure şi organizarea de adăposturi temporare sunt măsuri obligatorii şi recomandate, precizează instituţia.
ANSVSA precizează că serviciile veterinare vor sprijini operaţiunile de evacuare a animalelor din zonele afectate sau cu risc, cu respectarea următoarelor cerinţe: transportul trebuie realizat fără întârziere, în condiţii care să prevină stresul, accidentarea sau suferinţa animalelor.
De asemenea, se vor utiliza mijloace de transport autorizate, construite şi întreţinute corespunzător, astfel încât animalele să nu fie expuse la margini ascuţite sau condiţii neadecvate.
“Este interzis transportul în comun al animalelor din specii diferite sau cu comportamente ostile. Femelele gestante, cele cu pui şi animalele care nu se pot deplasa singure se vor transporta separat. Adăposturile temporare trebuie să permită curăţarea şi dezinfectarea eficientă, să ofere protecţie faţă de vremea nefavorabilă şi să prevină rănirile sau disconfortul animalelor”, se menţionează în comunicat.
Monitorizarea sursei de apă
În ceea ce priveşte asigurarea hranei şi apei potabile pentru animale, sursele de apă trebuie monitorizate şi verificate pentru a evita consumul de apă contaminată.
“Instalaţiile de furajare şi adăpare vor fi amplasate astfel încât să reducă riscurile de contaminare şi să evite competiţia între animale. Toate animalele trebuie să beneficieze zilnic de hrană nutritivă adecvată şi de o cantitate suficientă de apă, în funcţie de specie şi categorie fiziologică”, se mai precizează în document.
Referitor la monitorizarea stării de sănătate şi administrarea tratamentelor profilactice, este necesară supravegherea permanentă a animalelor, în special a celor tinere, gestante sau cu risc de boală. “Se vor aplica măsuri profilactice şi terapeutice, având în vedere posibilitatea apariţiei unor boli cu potenţial crescut de risc, cum ar fi antraxul”, susţin reprezentanţii ANSVSA.
Pe de altă parte, serviciile veterinare vor coordona activităţile de colectare a cadavrelor de animale, care vor fi transportate către unităţi specializate de neutralizare. “După retragerea apelor, zonele afectate vor fi dezinfectate, în special cele din care au fost colectate cadavre”, precizează sursa citată.
Pregătirea animalelor pentru evacuare
Totodată, ANSVSA recomandă tuturor proprietarilor de animale să aplice unele măsuri în caz de inundaţii, precum pregătirea pentru evacuare. “Asiguraţi-vă că animalele sunt dezlegate şi pot fi scoase rapid din adăposturi sau padocuri. Păstraţi liber accesul către zonele de evacuare sau către adăposturi de urgenţă”, notează ANSVSA.
O altă recomandare face referire la identificarea surselor sigure de apă. “Colaboraţi cu vecinii sau autorităţile locale pentru a asigura accesul la apă potabilă, din puţuri sau surse sigure”, precizează sursa citată.
În ceea ce priveşte monitorizarea consumului de apă contaminată, proprietarii de animale trebuie să verifice dacă animalele au băut apă provenită din inundaţii, care poate fi contaminată cu ape uzate, gunoaie sau substanţe chimice.
“Contactaţi medicul veterinar pentru evaluare şi tratament, cu prioritate pentru animalele tinere”, susţine ANSVSA.
Totodată, trebuie să asigure hrănirea zilnică a animalelor, cu raţii echilibrate din punct de vedere nutriţional. “În cazul porcinelor, evitaţi administrarea de hrană cu conţinut ridicat de sare, întrucât această specie este deosebit de sensibilă la deshidratare”, scrie instituţia.