Recolte mai slabe cu 4%, la porumb, și 5% la floarea soarelui, în Uniunea Europeană/Creștere a stresului termic în regiunile sudice, în următoarele două luni

agricultura, recolte agricole 2024, Uniunea Europeana, porumb, floarea soarelui Sursa foto: Calyx22 | Dreamstime.com

Serviciul de monitorizare a culturilor agricole din Uniunea Europeană, MARS ( Monitoring Agricultural ResourceS ) estimează recolte mai slabe, pentru majoritatea culturilor agricole, decât stabilise într-un raport anterior.  Tendința de revizuire în minus se menține de câteva luni. 

Raportul MARS a fost publicat la începutul acestei săptămâni și datele au fost preluate și confirmate de Consiliul pentru Dezvoltare Agricolă și Horticolă (AHDB), o organizație a fermierilor din Irlanda, transmite publicația agriland.ie.   

Documentul publicat în luna iulie se referă la randamentul estimat al recoltei agricole pentru toate cele 27 de state membre.

Documentul indică faptul că randamentele mai multor culturi majore, inclusiv porumb, rapiță și floarea-soarelui, sunt sub media pe cinci ani.

Cu toate acestea, orzul de primăvară s-a îmbunătățit cel mai mult, cu producții estimate acum la 4,44 t/ha, în creștere față de media pe cinci ani de 4,08 t/ha. Acest lucru se datorează vremii bune din Spania și nordul Europei.

În ceea ce privește modificările lunare, prognoza de producție pentru grâul moale a crescut ușor la 5,87 t/ha de la 5,86 t/ha, în iunie. Pe de altă parte, estimarea randamentului de rapiță a scăzut la 3,10 t/ha de la 3,16 t/ha, luna trecută.

Recoltele de floarea-soarelui și porumb au fost revizuite în minus cu cel mai mare procent, 5%, respectiv 4%.

Acest regres este cauzat, în principal, de precipitațiile scăzute și de temperaturile ridicate din Ungaria, o țară producătoare importantă.

Numeroase regiuni din Germania și Franța au continuat să se confrunte cu precipitații abundente, de când a început sezonul de recoltare 2023/2024.

Acest lucru a provocat inundații și a îngreunat fermierii să gestioneze culturile de iarnă, ducând la mai mulți dăunători și boli.

În regiunile cheie din sud și sud-est ( inclusiv România, n.m. ) vremea neobișnuit de caldă (adesea peste 35°C) și ploile puține au afectat semnificativ culturile de vară, în timpul înfloririi.

La rândul său, acest lucru are ca rezultat randamente scăzute. Cerealele de iarnă și de primăvară au fost mai puțin afectate în aceste regiuni, după ce și-au încheiat ciclul de creștere mai devreme în sezon.

În plus, îngrijorările continue cu privire la condițiile meteorologice mai calde decât de obicei care afectează recoltele de primăvară și de iarnă în anumite părți ale Rusiei și Ucrainei ar putea avea un impact asupra tendințelor viitoare ale pieței, potrivit raportului.

Precipitațiile așteptate în unele zone ale Europei de Est ar putea ajuta la îmbunătățirea umidității solului și la sprijinirea creșterii culturilor de vară.

În acest moment, prognoza meteo pe termen lung prezice condiții mai calde în Europa, temperaturile putând crește peste medie în lunile august și septembrie.

Impactul acestei vremi mai calde va varia în funcție de regiune și de tipul de culturi cultivate.

Deși acest lucru poate fi benefic pentru culturile din zonele afectate de inundații, cum ar fi Franța și Germania, prin îmbunătățirea condițiilor, creșterea temperaturilor ar putea duce, de asemenea, la creșterea stresului termic în regiunile sudice.

Un astfel de scenariu ar putea acționa pentru a reduce randamentele și ar putea afecta negativ calitatea culturilor. UE joacă un rol crucial în disponibilitatea globală a cerealelor.

Urmărește mai jos producțiile video ale G4Food:

Sursa foto: Calyx22 | Dreamstime.com

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *