Realitatea virtuală ar putea avea gust, la propriu / Oamenii de știință creează dispozitivul „e-Taste”, care ne-ar putea ajuta să simțim gustul aromelor virtuale / Gadgetul va putea fi utilizat la cumpărăturile online sau la gestionarea greutății

Realitatea virtuală va putea avea gust FOTO: Dreamstime/Strelok

Dacă colegul tău te plictisește cu poze cu prânzul său, un nou gadget ar putea face lucrurile și mai „rele”. Oamenii de știință au dezvoltat un dispozitiv care poate recrea aromele alimentelor și băuturilor, permițându-le să fie partajate de la distanță în doar câteva secunde – însă, deocamdată, nu au reușit să reproducă gustul picant, scrie The Guardian.

Urmărește mai jos producțiile video ale G4Food:

- articolul continuă mai jos -

Ei spun că acest gadget, pe care l-au numit „e-Taste”, ar putea fi folosit pentru a îmbunătăți sistemele de realitate virtuală și realitate augmentată, sporind experiențele imersive. Ar putea fi, de asemenea, util pentru cercetarea biomedicală sau chiar, sugerează echipa, pentru „aventuri culinare virtuale. „Aplicațiile potențiale includ jocurile imersive, cumpărăturile online, educația la distanță, gestionarea greutății, testarea senzorială, reabilitarea fizică și altele”, scriu cercetătorii. Cu toate acestea, echipa menționează că sistemul necesită dezvoltări suplimentare, mai ales deoarece există senzații gustative pe care dispozitivul nu le poate reproduce, cum ar fi iuțeala și senzația de grăsime.

Deși este acum posibil să împărtășim imagini, sunete și chiar senzații fizice de la distanță, transmiterea mirosurilor sau gusturilor a fost o provocare mult mai mare.

În ciuda încercărilor anterioare ale unor cercetători, echipa din spatele acestui nou studiu subliniază că există numeroase obstacole, inclusiv faptul că stimularea directă a limbii prin metode electronice sau termice poate evoca doar câteva gusturi; utilizarea substanțelor chimice poate afecta fiabilitatea, iar distribuția papilelor gustative pe limbă impune direcționarea precisă a anumitor zone pentru a crea anumite senzații.

Cum funcționează dispozitivul „e-Taste”?

Într-un articol publicat în jurnalul Science Advances, oamenii de știință din SUA descriu cum dispozitivul e-Taste are două componente principale. Prima este o platformă de detectare – sau un „limbaj electronic” – care colectează date despre concentrația a cinci substanțe chimice responsabile de gust dintr-un eșantion lichid de alimente sau băuturi și transmite informațiile wireless către a doua componentă. Aceasta utilizează mici pompe electromagnetice pentru a împinge lichidele printr-un strat de gel ce conține cinci substanțe chimice comestibile, permițând eliberarea controlată a acestora într-un orificiu plasat în gura utilizatorului.

Cele cinci substanțe chimice, care pot fi combinate înainte de livrare, corespund celor detectate în produsul alimentar original:

  • glucoza – care creează senzația de dulce,
  • acidul citric – care produce gustul acru,
  • clorura de sodiu – care generează gustul sărat,
  • clorura de magneziu – care dă gustul amar,
  • glutamatul – care evocă senzația de umami.

Echipa mai adaugă că sistemul permite, de asemenea, direcționarea aromelor către anumite regiuni ale limbii – lucru ce ar putea fi util pentru studiul percepției gustului uman. „Oamenii vor avea ceva asemănător cu un pai în gură, pe care îl vor putea plasa în puncte specifice (pe limbă, n.r.), atunci când este necesar”, a explicat Yizhen Jia, coautor al studiului de la Universitatea de Stat din Ohio.

Testarea dispozitivului

Cercetătorii au efectuat mai multe teste pentru a evalua eficiența e-Taste. Într-unul dintre ele, 10 voluntari au fost rugați să guste lichide generate de sistem cu diferite intensități de gust acru. Rezultatele au arătat că participanții au reușit să identifice corect intensitatea gustului acru cu o precizie de 70%.

Într-un alt test, 6 voluntari au fost rugați să guste combinații diferite de lichide care conțineau substanțele chimice responsabile de gust, astfel încât să simuleze cinci alimente distincte: limonadă, prăjitură, ou prăjit, cafea și supă de pește. După aceea, li s-a cerut să guste un lichid generat de sistem și să identifice ce aliment reprezenta. Per total, au obținut o rată de precizie de aproape 87% – însă gustul picant rămâne o provocare.

Marianna Obrist, profesor de interfețe multisenzoriale la University College London, care nu a fost implicată în studiu, a salutat cercetarea. „Stimularea gustului este un domeniu deosebit de provocator, însă autorii par să prezinte o integrare convingătoare a senzațiilor gustative pentru îmbogățirea experiențelor digitale”, a spus aceasta.

 

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *