Raport: Domeniile care au scos în piaţă cele mai multe posturi, în 2024, s-au regăsit în retail, prestări servicii şi industria alimentară

Sursa foto: Wikipedia Sursa foto: Wikipedia

Aproape 300.000 de noi locuri de muncă au fost înregistrate în 2024 pe una dintre cele mai importante platforme de recrutare online din România iar numărul de aplicări a fost de aproximativ 11 milioane, arată datele unui raport anual de specialitate, transmite Agerpres.

Potrivit unui comunicat de presă al eJobs, pe parcursul anului trecut s-a remarcat trendul de creştere în ceea ce priveşte numărul candidaţilor cu vârsta cuprinsă între 18 şi 24 de ani care vor să se angajeze. În acelaşi timp, începe să dispară sezonalitatea în recrutare.

Conform datelor incluse în cea de-a 9-a ediţie a raportului anual Review & Trends realizat de eJobs România, din totalul locurilor de muncă postate, 87,9% au fost pentru România, 4,2% pentru străinătate şi 7,9% remote. Oraşele cu cele mai multe joburi au fost: Bucureşti, Cluj-Napoca, Iaşi, Braşov, Ilfov, Timişoara, Craiova, Constanţa, Ploieşti şi Bacău.

De asemenea, domeniile care au scos în piaţă cele mai multe posturi s-au regăsit în retail, prestări servicii şi industria alimentară, la fel ca în 2023. Pe locul al patrulea se află industria de call center/BPO, în creştere cu trei poziţii, de la un an la altul, iar pe cinci sunt poziţionaţi angajatorii din turism/HoReCa, în scădere cu un loc. Clasamentul este continuat cu segmentele: transport/logistică, construcţii, producţie, IT/telecom şi banking.

În topul celor mai atrăgătoare domenii pentru candidaţi, pe prima poziţie rămâne retailul, urmat de call center/BPO, prestări servicii, IT / telecom, banking, turism/HoReCa şi transport/logistică.

„2024 a fost un an în care a crescut interesul candidaţilor pentru obţinerea unui nou loc de muncă. Cele 11 milioane de aplicări au venit şi cu peste 320.000 de conturi noi create de candidaţi, în creştere cu 20,6% faţă de 2023. 4 din 10 conturi noi aparţin candidaţilor care au între 18 şi 24 de ani, această categorie aducând cei mai mulţi candidaţi noi la nivelul întregului an, dar şi 2,8 milioane de aplicări, respectiv un sfert din total. 88% dintre tinerii nou înscrişi au avut mai puţin de un an de experienţă pe piaţa muncii. 85% dintre aplicări au fost pentru joburile full time, 12,8% pentru part-time şi 1,2% pentru joburile sezoniere sau pe bază de proiect”, se menţionează în raport.

În privinţa recrutării de tip remote, anul trecut s-a înregistrat o scădere de 36% faţă de 2023. Concret, angajatorii au avut 12.800 de poziţii deschise, care au atras 1,5 milioane de aplicări.

Cele mai multe locuri de muncă au venit din partea angajatorilor din: call-center/BPO, IT/telecom, prestări servicii, respectiv retail şi educaţie/training.

În schimb, numărul de joburi postate de către angajatorii din străinătate a fost aproape dublu, cu 23.000 de poziţii, cele mai multe pentru: Germania, Olanda, Grecia, Franţa, Spania, Austria, Italia, Irlanda, Belgia şi Marea Britanie. “Cu toate acestea, 2024 a fost anul cu cele mai puţine aplicări pentru joburi din afara ţării din ultimii 6 ani, iar cei care au optat pentru o carieră peste hotare s-au uitat în special la destinaţii precum Germania, Olanda, Franţa, Irlanda, Grecia, Belgia, Spania şi Austria”, notează sursa citată.
Review & Trends este raportul anual realizat de eJobs România care cuprinde o radiografie a anului precedent şi principalele tendinţe pe piaţa muncii ale noului an.

Urmărește mai jos producțiile video ale G4Food:

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *