Raport citat de Forbes: Liliecii, adesea subestimați, joacă un rol esențial în agricultură, economisind anual până la 53 de miliarde de dolari pentru fermierii din America / Consumă insecte care ar putea distruge recoltele sau ar crește dependența de insecticide

lilieci, pericol, banane, polenizare Sursa foto: Pixabay/Pixel-mixer

Liliecii, adesea subestimați, joacă un rol esențial în agricultură, economisind anual între 3,7 și 53 de miliarde de dolari pentru fermieri, conform unui raport al U.S. Geological Survey (USGS). Aceștia consumă insecte care ar putea distruge recoltele sau ar crește dependența de insecticide, notează Forbes.

Totuși, contribuția lor reală ar putea fi mult mai mare, având în vedere că ei sprijină și alte industrii, precum cea forestieră, prin controlul populațiilor de insecte, și acționează ca polenizatori pentru culturi importante.

Impactul liliecilor asupra economiei

În 2023, agricultura, industria alimentară și sectoarele asociate au contribuit cu 5,6% la Produsul Intern Brut (PIB) al SUA, adică 1,53 trilioane de dolari, potrivit U.S. Department of Agriculture. Din această sumă, fermele – care oferă și hrană din abundență liliecilor – au generat 203,5 miliarde de dolari.

Vezi detalii

Pe lângă rolul lor în controlul dăunătorilor, liliecii polenizează peste 300 de specii de fructe, inclusiv agavele, esențiale pentru producția de tequila.

„Liliecii și agavele au o relație mutualistă. Liliecii gestanți au nevoie de nectarul dulce al plantelor de agave pentru a-și parcurge migrațiile anuale între centrul Mexicului și sud-vestul SUA, unde nasc un singur pui”, explică Bat Conservation International.

Amenințările la adresa liliecilor: schimbările climatice, turbinele eoliene și bolile

Populațiile de lilieci din America de Nord se confruntă cu amenințări multiple. Schimbările climatice provoacă evenimente meteorologice extreme, precum furtuni violente și inundații, care pot distruge adăposturile lor.

„Furtunile intense și ploile abundente pot inunda peșterile, ucigând colonii întregi de lilieci prinse în capcană. Temperaturile scăzute sau zăpezile timpurii pot bloca intrările în peșteri, provocând decesul liliecilor prin îngheț în timpul hibernării”, explică National Park Service.

De asemenea, turbinele eoliene sunt o altă cauză majoră a mortalității liliecilor migratori. Se estimează că, în 2012, între 90.000 și aproape 400.000 de lilieci au murit în SUA și Canada din cauza turbinelor eoliene.

„Se presupune că liliecii confundă paletele turbinelor cu arborii în timpul migrației și reproducerii, având în vedere numărul mare de lilieci găsiți morți sub turbine în timpul verii și toamnei”, se arată într-un raport al American Wind Wildlife Institute.

Conservarea liliecilor: o prioritate pentru viitor

Cu toate că impactul liliecilor asupra economiei și ecosistemelor este crucial, aceste informații sunt încă relativ necunoscute publicului larg. Totuși, tot mai multe inițiative încearcă să atragă atenția asupra beneficiilor oferite de lilieci, precum și asupra cauzelor mortalității lor.

Investițiile în tehnologii pentru protejarea liliecilor, alături de măsuri de conservare, ar putea ajuta la reducerea pierderilor economice din agricultură și la menținerea echilibrului ecologic esențial pentru viitor, mai arată sursa citată.

Urmărește mai jos producțiile video ale G4Food:

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *