Provocarea de sănătate cu care se confruntă brutarii de pretutindeni / Cum poate fi redus riscul de apariție al astmului brutarului

astm, astmul brutarului, brutarii, faina Sursa foto: Pexels/Vaibhav Jadhav

Astmul brutarului, o formă de astm profesional, reprezintă un risc semnificativ, dar insuficient recunoscut, pentru sănătate în industria alimentară, transmite Forbes. Această afecțiune, cauzată în principal de expunerea la praful de făină, enzime și alți alergeni din mediile în care sunt coapte produse, poate avea un impact grav asupra sănătății respiratorii, ducând la dificultăți respiratorii cronice și la o calitate redusă a vieții. Lucrătorii din brutării, unitățile de producție de produse de patiserie și fabricile de biscuiți sunt deosebit de vulnerabili, confruntându-se zilnic cu expunerea la aceste particule periculoase.

În ciuda prevalenței sale, gradul de conștientizare a astmului profesional în brutării rămâne limitat, ceea ce îi lasă pe lucrători vulnerabili la efectele sale potențial debilitante. Potrivit The Conversation, la nivel global, între 12% și 26% dintre brutari suferă de rinită alergică (mâncărimi ale ochilor) sau conjunctivită (curgerea nasului), iar între 15% și 21% suferă de astm.

Această afecțiune este cauzată de inflamarea căilor respiratorii din cauza expunerii regulate și prelungite la făină și cereale (cum ar fi grâul, secara, orzul, soia sau hrișca), aditivi și enzime folosite în panificație și alți alergeni care se găsesc în mod obișnuit în brutării. Acești alergeni pot include ouă sau praf de ouă, semințe de susan, drojdie, nuci, precum și alergeni nealimentari, cum ar fi acarienii și mucegaiurile.

Praful de făină este o prezență omniprezentă în brutăriile comerciale și în alte operațiuni de mare volum, produs în timpul diferitelor activități, inclusiv încărcarea făinii și a altor ingrediente în malaxoare, prăfuirea făinii pe suprafețele de coacere, măturarea uscată a făinii de pe podea sau de pe alte suprafețe și eliminarea sacilor de făină goi.

Studii din întreaga lume evidențiază incidența ridicată a astmului profesional în rândul brutarilor.

În Franța, cercetătorii au analizat 330 de cazuri de astm profesional pe parcursul a trei ani, folosind date furnizate de o rețea de medici pneumologi. Constatările lor, prezentate la Congresul internațional al Societății Europene de Pneumologie, au arătat că făina a fost cauza principală, reprezentând 20% din cazuri. În mod similar, în Polonia, 44,5% dintre brutarii care au prezentat simptome respiratorii la locul de muncă au fost diagnosticați cu astm profesional.

Problema se extinde și în Israel. Un articol recent din The Jerusalem Post se referea la astmul brutarilor ca fiind „pericolul ascuns al Hanukkah”.

„Expunerea la praful de făină se numără printre principalele cauze ale astmului profesional”, spune Mark Davidson, manager de materiale tehnice la Camfil USA, un producător de sisteme comerciale și industriale pentru filtrarea aerului și controlul poluării aerului.

Citește și Rolul terapeutic al frământatului de pâine / Psiholog: „Prin mișcările ritmice ale mâinilor se eliberează tensiunea și se deschide calea către introspecție” / Gătitul și frământatul pot ajuta în probleme de alimentație, ADHD, autism, depresie sau anxietate

Marea Britanie a documentat statistici alarmante în ceea ce privește incidența astmului în rândul brutarilor. Un studiu a arătat că incidența astmului în rândul brutarilor este de 83,1 ori mai mare decât în cazul altor ocupații, inclusiv tehnicieni de instalații pentru vehicule, operatori de instalații și mașini, bucătari, coafeze, frizerii și sudori. De asemenea, brutăria a fost identificată ca fiind cea mai periculoasă ocupație din Marea Britanie.

Cifrele istorice de la Health and Safety Executive (HSE) din Marea Britanie arată că rata medie a cazurilor noi de astm profesional raportate în rândul brutarilor a fost de 37 la 100.000 pe an între 2007 și 2016, comparativ cu doar 0,4 în toate ocupațiile.

În 2018, un producător britanic de produse de panificație a fost amendat cu peste 160.000 de lire sterline după ce personalul a fost expus în mod constant la riscuri pentru sănătate pe o perioadă îndelungată, mulți dintre ei fiind diagnosticați medical cu astm profesional. O investigație a HSE a constatat că nu a existat nicio metodă eficientă de control pentru a împiedica praful să ajungă în aer.

Potrivit unui studiu realizat de Nicola Cherry, epidemiolog de la Universitatea din Alberta, Canada, făina conține adesea alfa-amilază. Această enzimă este adăugată la rețetele pe bază de făină în bucătăriile profesionale pentru a îmbunătăți creșterea drojdiei în cuptor, dar poate acționa și ca un alergen în aer. Atunci când sunt inhalate, particulele se pot depune în țesutul pulmonar, ducând la inflamații cronice după ani de expunere.

„S-a constatat că alfa-amilaza provoacă alergii la brutarii care au fost expuși în ultimii 20 de ani sau cam așa ceva”, explică Cherry. „Am descoperit că, cu cât sunt mai mult expuși, cu atât este mai probabil să fie afectați”.

Pentru a atenua aceste pericole profesionale, unele țări au propus limite de expunere la locul de muncă pentru praful de făină. Expunerea poate fi, de asemenea, redusă la minimum prin înlocuirea făinii normale cu făină cu conținut redus de praf, prin utilizarea măștilor sau prin îmbunătățirea sistemelor de ventilație și filtrare a aerului în bucătăriile profesionale. Davidson recomandă „instalarea unui filtru de aer suplimentar cu filtre de înaltă eficiență”.

Sursa foto: Pexels/Vaibhav Jadhav

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *