Ce să nu-ți lipsească din cămara ca să poți inventa în orice moment și fără stress un prânz sau o cină?

provizii obligatorii in camara ce sa nu lipseasca din camara alimente de tinut in camara alimente de lunga durata foto: pexels.com@polina-tankilevitch

O sesiune de cumpărături făcută pentru a optimiza timpul pe care îl implică acestă activitate săptămânală implică pe de o parte alimentele proaspete, de consumat în decurs de câteva zile, și alimentele de lungă durată. Dacă cele proaspete sun to sarcină aparent simplă, când vine vorba de umplut cămara apar  imediat o serie de întrebări:

– pentru cât timp se calculează proviziile?

-dintre alimentele cu termen lung de conservare, care se consumă mai mult?

-cam cât se consumă din fiecare alimente cu durată lungă, raportat la o unitate de timp?

Pe baza răspunsurilor la aceste întrebări ne putem face o idee cât de cât exactă legată de ce și de câte alimente pe termen lung e nevoie pentru o persoană sau o familie.

Iată mai jos grupat pe categorii ce ar trebui să nu lipsească dintr-o cămară astfel încât să ne putem descurca mai multe zile la rând din provizii. Din combinarea lor în nenumărate feluri putem pregăti rețete deja cunoscute sau inventa ceva nou.

În ce privește metoda, recipientele cele mai indicate sunt borcanele de metal care se închis etanș și se pot reutiliza la nesfârșit.

 Ulei, oțet și condimente

-ulei de măsline

-ulei de floarea soarelui

-sare, piper, zahăr, miere

-oțet, categoriile preferate

-ierburi aromatice uscate

-condimente, printre care și usturoi liofilizat

-ceapă, inclusiv fulgi de ceapă liofilizată

-sosuri: de soia, maioneză, ketchup, muștar, sos curry, unt

Paste, cereale boabe, leguminoase

-paste

-orez

-cereale: orz, ovăz, hrișcă, spelta, mei, sorg, quinoa, inclusiv fulgi

-înlocuitori de pâine: crackers, grisine, crutoane, flat bread uscat etc

-leguminoase uscate: fasole, linte, mazăre, năut, bob

Făină

-de grâu

-de porumb

-de secară

Conserve, fructe uscate

-suc de roșii, bulion, pastă de tomate, roșii în bulion etc

-ton, sardine, macrou, heringi, sprot în conservă

-borcane sau cutii de metal cu leguminoase pre fierte: fasole, năut, mazăre, linte, soia

-gem, dulceață

-borcane de conserve cu castraveți, ardei, murate sau la oțet

-porumb dulce, măsline, roșii deshidratate, în conservă, ciuperci în ulei

-fructe și semine oleaginose: nuci, migdarel, fistic, alune de pădure, caju, nuci braziliene, semințe de dovleac, de in, de chia, de floarea soarelui, de susan, de cânepă, unt de arahide

-fructe deshidratate: prune, caise, curmale, smochine, stafide etc

Legume și fructe care pot rezista un timp în cămară

-cartofi

-ceapă

-rădăcinoase

-mere

-pere

Băuturi

-infuzii vegetale

-ceaiuri

-infuzii vegetale

-vin, bere, sucuri

Produse congelate, cumpărate sau din producție proprie

-mazăre

-fasole verde

-spanac

-vinete

-dovlecei

-ciuperci

-pâine

-carne

-sosuri gata de consum

Ce putem ține în frigider pe termen mai lung

-brânzeturi învechite

-preparate din carne

-preparate din pește

-ouă

-măsline, capere

Urmărește mai jos producțiile video ale G4Food:

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *