Proteine la micul dejun. Cum poți folosi cel mai ușor quinoa la masa de dimineață

quinoa quinoa la micul dejun quinoa combinatii cu ce se poate combina quinoa cum se fierbe quinoa foto: freepik.com

Este un aliment de origine din Anzi, încadrat în grupa cerealelor, chiar dacă în realitate e o pseudocereală. Nu conține proteinele precursoare ale glutenului dar este cel mai complet aliment în privința aminoacizilor: îi conține pe toți cei esențiali. Totodată, are un conținut redus de carbohidrați și de grăsimi, ceea ce califică acest produs pe lista celor mai recomandate superalimente sau superfoods.

Este de regulă folosită în loc de orez sau paste în dietele hipocalorice, ca bază a unui fel principal, de tip salată cu legume și o parte proteică sau de tip mâncare scăzută. De asemenea, poate fi și ingredientul de bază pentru chifele, vegetariene sau chiar cu un mic adaos de carne.

Ceea însă mai puțini oameni știu este că acest aliment este recomandat și pentru micul dejun. Dar dacă optăm pentru quinoa la micul dejun cum putem proceda pentru ca dimineața să nu trebuiască să pierdem mult timp? Răspunsul este simplu: se lasă de seara în apă rece, motiv pentru care a doua zi e nevoie să o fierbem doar 5 minute și e gata. Cam același timp în care fierbem un ou.

Prin urmare, iată cum pregătim de seara baza pentru a doua zi dimineață: se cântăresc și se clătesc bine sub jet de apă rece semințele de quinoa. Apoi se lasă într-un bol cu apă rece, acoperindu-l dar nu etanș. În acesf fel, semințele de quinoa se hidratează bine, iar dimineață sunt aproape gata.

Mai e nevoie doar să le fierbem cinci minute și sunt gata. Este nevoie pentru fiecare 1 parte de quinoa de 1 parte și jumătate de apă, adică mai puțin decât la orez. Spre deosebire ce de cele crude, care au nevoie de circa 15-20 de minute ca să fiarbă.

Mic dejun dulce sau mic dejun sărat cu quinoa

Odată gata fierte boabele de quinoa, se pot folosi în cominații fie dulci, fie sărate. De exemplu, adăugând peste ele lapte sau lapte vegetal, sau, dacă preferăm, iaurt sau lapte bătut. Sau, putem chiar fierbe în lapte în loc de apă semințele.

Apoi, putem adiționa quinoa la micul dejun cu fructe, eventual puțină miere, cacao, stafide, smochine uscate sau pastă de curmale. Ca fructe proaspete, merg mai mult sau mai puțin toate: fructe de pădure, căpșuni, banane, mere, pere, cireșe, caise, piersici, afine, mango, papaya. Dar putem adăuga și fructe uscate: cocos, nucă, migdale etc. Dar merge și un strop de ciocolată, sau de dulceață, sirop de arțar, stevia, scorțișoară etc.

În cazul în care preferăm quinoa declinată sărat și nu dulce, și aici combinațiile sunt nenumărate: se pot amesteca în ea bucățele mici de pui, curcan, ou, somon, mozzarella, telemea, avocado. Chiar și cartofi, roșii, dovleac copt. Stropite cu ulei de măsline și eventual suc de lămâie. Dacă place la micul dejun omleta, se poate amesteca în compoziția de ouă.

În fine, dacă suntem mai leneși dimineața, putem fierbe o dată pentru toate cele cinci zile lucrato are ale săptămânii. Se păstrează bine la frigider, într-un recipient închis. Sau, se poate și congela.

Citește și: https://g4food.ro/chiftele-de-quinoa-retete-super-usoare-pentru-weekend-bune-si-la-pachet-in-trei-variante-cu-carne-de-pui-cu-naut-sau-cu-cartofi/

Urmărește mai jos producțiile video ale G4Food:

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *