Prognoză agrometeo: Umiditatea în sol, la valori satisfăcătoare în majoritatea zonelor de cultură a grâului de toamnă

Recolta de grâu va fi mai mică în Franța anul acesta Foto: Freepik

Rezerva de umiditate în stratul de sol 0-20 centimetri la cultura grâului de toamnă se va situa la valori satisfăcătoare, apropiate de optim şi local optime, în majoritatea zonelor de cultură, deficite de apă (secetă pedologică moderată şi puternică) regăsindu-se în cea mai mare parte a Olteniei şi local în vestul, sud-vestul şi sudul Munteniei, potrivit prognozei agrometeorologice emise de Administraţia Naţională de Meteorologie (ANM) pentru perioada 8 – 14 noiembrie 2024, transmite Agerpres.

Regimul hidro-termic din aer şi sol va fi favorabil parcurgerii proceselor de creştere şi dezvoltare ale culturilor de toamnă, în majoritatea regiunilor agricole. De asemenea, în zonele depresionare, ritmurile vegetative ale plantelor vor evolua mai lent, pe fondul temperaturilor minime scăzute din aer şi sol.
„Uniformitatea şi vigurozitatea plantelor va fi în general bună şi medie pe terenurile cu o aprovizionare satisfăcătoare cu apă a solului, respectiv medie şi slabă în semănăturile tardive şi pe suprafeţele cu deficite de apă în sol”, spun specialiştii ANM.
Culturile de orz şi grâu de toamnă îşi vor continua fazele de germinare (70-100%), răsărire (30-100%) şi apariţia primelor frunze (10-100%).
În funcţie de data semănatului, la rapiţa semănată în epoca optimă va predomina creşterea aparatului foliar (6-11 frunze), la nivelul întregii ţări, iar speciile pomi-viticole vor înregistra maturarea lemnului şi a coardelor, precum şi îngălbenirea şi căderea masivă a frunzelor, în toate plantaţiile.
Lucrările agricole de sezon (eliberarea suprafeţelor agricole de resturile vegetale, arături, fertilizări, etc.) se vor efectua în condiţii bune, pe majoritatea suprafeţelor agricole.
Recomandări de specialitate vizează finalizarea lucrărilor de eliberare a terenurilor de resturile vegetale; continuarea efectuării arăturilor adânci de toamnă; aplicareaîngrăşămintelor minerale pe bază de fosfor şipotasiu la cerealierele (orz şi grâu) înfiinţate în epoca optimă; administrarea tratamentelor fitosanitare şi încorporarea gunoiului de grajd în plantaţiile pomi-viticole.
ANM anunţă că în intervalul 8 – 14 noiembrie va predomina o vreme pe ansamblu normală sub aspect termic, în toate zonele de cultură. Temperatura medie diurnă a aerului se va situa între -1 şi 12 grade, limite apropiate de mediile multianuale, în aproape toate regiunile agricole.
Temperatura maximă a aerului se va încadra între 4 – 18 grade în cea mai mare parte a ţării, iar temperatura minimă a aerului va fi cuprinsă între -6 şi 7 grade la scara întregii ţări, cele mai scăzute valori fiind posibile în depresiunile nordice şi centrale, unde se va produce brumă şi îngheţ la suprafaţa solului.
Temperatura medie diurnă a solului la adâncimea de 10 cm va oscila între 4 şi 11 grade în zonele de câmpie, limite optime desfăşurării proceselor de germinare, răsărire şi înfrunzire ale speciilor de toamnă semănate până în prezent.
Se întrevăd ploi locale, reduse cantitativ, însoţite de intensificări de scurtă durată ale vântului. Totodată, în zonele joase şi de luncă se vor menţine condiţii de producere a ceţii, asociată cu burniţă.

Urmărește mai jos producțiile video ale G4Food:

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *