Produsele fără zahăr și cele dietetice îți cresc foamea și riscul de obezitate / Descoperirea privind efectele sucralozei a fost făcută de experți și dovedită prin studii

fara zaharBUN Sursa foto: Pexels

Un substitut de zahăr folosit pe scară largă în băuturi răcoritoare cu un conținut scăzut de calorii și în ketchup ar putea induce creierului nevoia să mănânce mai mult, sugerează cercetările, potrivit dailymail.com.

Oamenii de știință de la Universitatea din California de Sud au descoperit că folosirea unui îndulcitor comun fără calorii a stimulat activitatea în “zonele de foame” ale creierului.

Aceștia au spus că acest lucru confuzează organul, deoarece provoacă o așteptare pentru calorii suplimentare, care nu vin niciodată. În plus, această nepotrivire ar putea declanșa pofte de mai multă mâncare, au sugerat cercetătorii.

Experții, care au realizat un experiment cu 75 de persoane, au constatat că acest efect era mai puternic la persoanele obeze.

Îndulcitorul creează o „nepotrivire” în creier

Descoperirile lor sunt considerabile, având în vedere câte persoane aleg produse “dietetice” sau “fără zahăr” în încercarea de a slăbi sau de a rămâne slabe.

Dr. Kathleen Alanna Page, expertă în hormoni și diabet și autoare a studiului, a spus că îndulcitorul creează o “nepotrivire” în creier.

„Dacă corpul tău se așteaptă la o calorie din cauza dulceței, dar nu primește caloriile așteptate, acest lucru poate schimba modul în care creierul este pregătit să poftescă aceste substanțe în timp,” a spus ea.

Studiul a dovedit că îndulcitorii influențează nivelurile de foame, mai ales la persoanele obeze

În studiul lor, publicat în revista Nature Metabolism, oamenii de știință au testat cum au reacționat 75 de participanți la trei băuturi consumate în ocazii diferite.

Un lichid a fost apă simplă, altul a fost îndulcit cu îndulcitorul artificial sucraloză, iar ultimul conținea zahăr.

Fiecare participant a avut scanări RMN ale creierului, a dat probe de sânge și a completat un chestionar despre foame înainte și după fiecare băutură.

Scanările au dezvăluit că participanții aveau activitate crescută într-o zonă a creierului numită hipotalamus, după consumul soluțiilor de sucraloză.

Aceasta este partea organului care reglează procesele de bază din corp, precum temperatura, oboseala și, critic, nivelurile de foame.

Scanările au arătat și că sucraloza a dus la o conexiune mai mare între hipotalamus și alte părți ale creierului implicate în motivație și luarea deciziilor.

Aceste efecte au fost deosebit de pronunțate în rândul persoanelor obeze.

Dr. Page a spus că acest lucru sugerează că îndulcitorul ar putea influența poftele și comportamentele alimentare.

Rezultatele testelor de sânge au arătat o altă modalitate prin care sucraloza ar putea influența poftele alimentare.

Când participanții au băut soluția de zahăr real, cercetătorii au observat că corpul producea hormoni legați de reducerea apetitului.

Totuși, acești hormoni nu au fost prezenți când participanții au băut sucraloză.

Dr. Page a spus: „Corpul folosește acești hormoni pentru a-i spune creierului că ai consumat calorii, pentru a reduce foamea. Sucraloza nu a avut acest efect – și diferențele în răspunsurile hormonale față de sucraloză comparativ cu zahărul au fost chiar mai pronunțate la participanții cu obezitate”, a spus medicul.

Femeile, mai afectate de utilizarea îndulcitorilor

Cei 75 de participanți au fost împărțiți aproape egal pe sexe, cu un mix echilibrat de persoane sănătoase, supraponderale și obeze.

Dr. Page a spus că o constatare care necesită cercetări suplimentare este că femeile păreau să aibă schimbări mai mari în activitatea creierului după consumul de sucraloză.

Echipa planifică acum un studiu de urmărire pentru a explora impactul îndulcitorilor fără calorii, precum sucraloza, asupra copiilor.

În funcție de condiția de sănătate specifică, insuficiența cardiacă a fost cea mai costisitoare, pe pacient, fiind urmată de bolile renale și cardiovasculare.

Spitalizările pentru britanicii obezi au reprezentat cele mai mari cheltuieli totale, urmate de rețetele pentru medicamentele care îi ajută să gestioneze consecințele greutății excesive, urmate de serviciile de asistență primară, cum ar fi programările la medicul de familie.

Acest îndulcitor periculos a fost descoperit accidental, în anii 70

Sucraloza a fost descoperită accidental de un om de știință britanic în timpul unor experimente de rutină din anii ’70.

Este de aproximativ 600 de ori mai dulce decât zahărul, dar conține practic zero calorii.

Deși acest studiu sugerează o legătură între îndulcitorii fără calorii și creșterea apetitului și obezitatea, alte cercetări au găsit un rezultat opus.

Cercetările britanice, publicate anul trecut, au constatat că, atunci când sunt consumate ca parte a alimentelor, îndulcitorii fără calorii produc aceeași hormoni care suprimă apetitul, ca și zahărul.

Totuși, alte studii sugerează că sucraloza crește nivelurile unei proteine numite GLUT4, care promovează acumularea de grăsime în celulele noastre, schimbări asociate cu un risc crescut de obezitate.

Substituțiile de zahăr sunt acceptate de experți ca o alternativă la zahăr, care nu vine cu aceleași riscuri de diabet de tip 2, boli de inimă și accidente vasculare cerebrale, alături de creșterea în greutate și carii dentare.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *