Produse care includ frunze de salată sunt suspecte că ar putea conține bacteria E-coli. Un focar apărut în Marea Britanie determină autoritățile să retragă zeci de produse din magazine

e coli, Marea Britanie, supermarket, supermarketuri, produse retrase Sursa: Unsplash

Producători de alimente rechemă cel puțin 60 de tipuri de produse preambalate, vândute în marile supermarketuri din Marea Britanie, din cauza posibilei contaminări cu E-coli, anunță BBC. Este vorba de sendvișuri,  wrap-uri și salate.  Bacteria E-coli nu a fost detectată în produse, dar acestea sunt rechemate ca măsură de precauție. Se înțelege că aceste produse conțin frunze de salată. Retailerii implicați includ Aldi, Asda, Co-op și Morrisons. Aproximativ 211 persoane din Marea Britanie sunt afectate în prezent de E-coli, în creștere de la 113 săptămâna trecută. Cel puțin 67 de persoane au fost internate în spital, potrivit UK Health Security Agency.

Experții au declarat anterior că există un focar permanent de E-coli, legat de alimente disponibile pe scară largă, dar nu au identificat produse specifice. Unul dintre furnizorii implicați, Greencore Group, a rechemat până acum 45 de produse diferite.  Samworth Brothers Manton Wood a rechemat și el 15 produse. Se așteaptă ca un al treilea producător să anunțe o rechemare cât mai curând.

Darren Whitby, șeful departamentului de incidente la Agenția pentru Standardele Alimentare, a declarat: „Desfășurăm o investigație complexă și am lucrat rapid cu companiile importante și autoritățile locale pentru a restrânge gama largă de alimente consumate la un număr mic de produse cu frunze de salată care au fost folosite în sandvișuri și wrap-uri.” El a adăugat: „Infecțiile cauzate de bacteria [E- coli] pot provoca diaree severă cu sânge și, în unele cazuri, complicații mai grave. Prin urmare, sfătuim orice consumator care a achiziționat oricare dintre aceste produse să nu le consume.” Andrew Opie, de la British Retail Consortium, a spus: “Retailerii afectați iau măsuri rapide pentru a elimina aceste produse de la vânzare și colaborează îndeaproape cu Agenția pentru Standardele Alimentare pentru a lua măsuri suplimentare necesare și a minimiza riscul pentru clienții lor.”

Cum tratezi E-coli și care sunt simptomele?

E-coli poate contamina uneori apa sau solul folosit pentru a cultiva salată și alte legume. Este un grup divers de bacterii care trăiesc în mod normal în intestinele umane și animale. Unele tipuri sunt inofensive, dar altele pot provoca boli grave la oameni. Testele au arătat că tipul din acest focar se numește E-coli STEC O145. Produce o toxină Shiga, care atacă mucoasa intestinului. Simptomele pot include diaree, uneori cu sânge, crampe stomacale, febră și vărsături. De obicei, durează câteva zile de la infectare până la apariția simptomelor. Majoritatea oamenilor se recuperează bine, dar unii – cum ar fi copiii mici sau persoanele cu afecțiuni cronice – pot dezvolta forme foarte grave.

Sursa: Unsplash

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *