”Producția de struguri în Podgoria Dealu Mare este mai mică cu 50% decât anul trecut, din cauza climei” – Mihaela Tyrel de Poix, viticultor

vin fara alcool, Franta, Spania, Italia, tendinte de piata foto: G4Food

Producția de struguri din Podgoria Dealu Mare este diminuată la jumătate anul acesta, din cauza fenomenelor meteo atipice înregistrate de-a lungul sezonului viticol.

”Avem o recoltă de struguri mai mică cu 50% decât anul trecut. Am cules anul acesta între 2 și 4,8 t de struguri la hectar. Cantitățile din anii anteriori erau duble” a declarat pentru G4Food Mihaela Tirel du Poix, proprietar Crama Serve, comuna Ceptura, județul Prahova, Podgoria Dealu Mare.

”Situația este aceeași în toate fermele viticole din sudul țării. Recolta slabă a fost cauzată de schimbările climatice”, a explicat doamna Tirel du Poix.

Din observațiile viticultorilor, primul fenomen meteo atipic s-a manifestat în luna martie: temperaturi mult mai ridicate decât de obicei. Căldura a stimulat plantele de viță-de-vie să se dezvolte puternic. Ulterior, clima s-a schimbat brusc și a afectat evoluția plantelor:

”În aprilie și mai, a fost frig, avansul vegetativ anterior a încetinit. Apoi, în iunie și iulie, a venit seceta, care a dăunat de asemenea dezvoltării frunzelor și a strugurilor. La temperaturi de peste 35 de grade Celsius, vița-de-vie nu se mai dezvoltă. Frunzele mici nu au reușit să asigure, prin fotosinteză, hrana necesară strugurilor. Am mai și eliminat din aceștia, pentru a încerca să echilibrăm procesul de nutriție al plantelor. Frunza mică a mai însemnat și că nu a reușit să acopere suficient strugurele și să-l ferească de radiațiile solare puternice. Am început culesul pe 13 august, cu 2-3 săptămâni mai devreme decât de obicei”.

Mihaela Tirel du Poix, struguri, Ceptura
foto: G4Food

O recoltă slabă de struguri nu conduce neapărat la obținerea unor vinuri mai puțin bune calitativ. Dimpotrivă, datorită acumulării mari de zaharuri în boabe, pe fondul temperaturilor ridicate, oenologii pot obține vinuri mai bune, chiar dacă în cantități mai mici. 

Vinurile de la Crama Serva ajung cu precădere pe piața de retail și în HoReCa, dar sunt livrate și la export: de pildă, 150.000 de sticle de Pinot Noir sunt expediate anual, în Canada.

Crama Serve a fost înființată în 1994 de contele Guy Tirel du Poix, provenit dintr-o familie cu o tradiție îndelungată în domeniul vitivinicol, în insula Corsica. Tirel du Poix a decedat în 2011, însă afacerea este dusă mai departe de moștenitorii lui. Serve aniversează anul acesta 30 de ani de la înființare și rămâne unul din cei mai importanți jucători pe piața de vinuri îmbuteliate din România. 

Urmărește mai jos producțiile video ale G4Food:

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *