Primul vaccin conceput pentru albine are un efect neașteptat / Acestea sunt protejate de mai multe boli

apicultor, albine, pesticide Sursa foto: Pixabay/xiSerge

Stupii de albine sunt, uneori afectați de diferite bacterii care pot fi ucigătoare. Cercetătorii americani au dezvoltat primul vaccin care să le protejeze de o anume boală virală. Efectul însă a fost unul neașteptat. Albinele care au primit vaccinul au fost mult mai sănătoase în general, față de cele nevaccinate.

Rezultatul cerctării a fost făcut public de către medicul veterinar Nigel Swift de la Dalan Animal Health la Congresul Mondial al Vaccinurilor. Cercetătorii de la Dalan, cu sediul în Athens, Georgia, au conceput vaccinul pentru albine pentru a le proteja împotriva bolii „loca americană”, o boală mortală cauzată de o bacterie care formează spori, numită Paenibacillus larvae. Albinele adulte nu se îmbolnăvesc, dar pot răspândi sporii în stup, unde boala infectează și ucide larvele. Sporii pot rămâne viabili mai mult de 50 de ani, astfel încât apicultorii cu colonii infectate trebuie să distrugă stupii prin iradiere sau ardere pentru a ține boala sub control.

Un vaccin ar putea salva viețile albinelor și mijloacele de trai ale apicultorilor.

Boala Foulbrood (loca americana) este doar una dintre multele probleme care afectează albinele, a spus Swift. „Pesticidele, paraziții, schimbările climatice, stresul nutrițional – toate acestea fac ca albinele să fie mai sensibile la bolile infecțioase.” Din aprilie 2022 până în aprilie 2023, apicultorii din SUA au pierdut aproximativ 48% din coloniile lor, potrivit Bee Informed Partnership, o organizație de cercetare non-profit.

Primul vaccin pentru albine

Vaccinul cercetătorilor de la Dalan împotriva bolii foulbrood este administrat albinelor cu ajutorul unei paste de zahăr pe care cercetătorii o îmbogățesc cu larve de P. larvae ucisă termic. Albinele lucrătoare mănâncă zahărul special preparat și îl încorporează în jeleul pe care îl dau reginei. În interiorul intestinului reginei, bucăți de bacterii se atașează de o proteină care, la rândul ei, transportă fragmentele de vaccin către ovare, unde pot fi depuse în ouă. Larvele care eclozează din ouă ar trebui să fie protejate împotriva bolii.

În testele de laborator, compania a infectat larve atât din stupii vaccinați, cât și din cei tratați cu placebo. Aproximativ de două ori mai multe larve din grupul care a primit un placebo au murit, față de larvele vaccinate, au raportat cercetătorii în 2022.

Pe baza acestor dovezi, Departamentul pentru Agricultură al SUA a acordat o aprobare condiționată pentru vaccinul pentru albine în 2023. Agenția canadiană de inspecție alimentară a autorizat utilizarea vaccinului mai târziu în același an, arată Science News.

Albinele vaccinate, mai sănătoase

Apicultorii care au utilizat vaccinul au arătat că acele colonii care au fost vaccinate au avut îmbunătățiri generale ale sănătății. Asta nu putea fi explicată decât prin reducerea incidenței bolii foulbrood. Compania a decis să analizeze o varietate de boli, producția de miere și alte măsuri de sănătate a albinelor, împreună cu eficacitatea vaccinului într-un cadru real. Un apicultor a acceptat să fie folosiți 400 dintre stupii săi pentru acest studiu, care a durat un sezon. Jumătate dintre stupi au primit o nouă regină vaccinată și jumătate o nouă regină nevaccinată.

Testul ar fi putut fi considerat un eșec, deoarece în niciunul dintre stupi nu au fost descoperite cazuri de boală. Astfel, compania nu a putut determina cât de eficient a fost vaccinul împotriva țintei vizate. Cu toate acestea, cercetătorii au găsit un rezultat surprinzător. Stupii vaccinați au fost protejați de o boală virală răspândită de acarienii varroa (SN: 3/7/16). Atât stupii vaccinați, cât și cei nevaccinați au început studiul cu același număr de acarieni și cu un nivel de bază al virusului, măsurat printr-un test PCR. Nivelul virusului a continuat să crească în stupii nevaccinați, dar a scăzut în cei vaccinați. La finalul studiului, stupii vaccinați au avut o scădere cu 83% a virusului față de cei nevaccinați, a precizat Swift. Numărul de acarieni pe stup a rămas același.

Răspunsuri care generează alte întrebări

„Este o descoperire importantă, cu siguranță, dacă va putea fi repetată”, a declarat biochimistul Andrea Gwyn de la compania biofarmaceutică GSK, cu sediul în Middlesex, Anglia. Gwyn, care lucrează la vaccinuri pentru oameni, este apicultor amator. Ea este interesată în mod special dacă reginele albinelor pot transmite protecția împotriva bolii loca americană și poate și a altor infecții pentru mai mult de un sezon și dacă puietul ar putea transmite aceste protecții unei a doua generații.

Rezultatele testelor pentru primul vaccin sunt încă preliminare. Cercetătorii nu sunt siguri de ce anume imunizarea albinelor împotriva bacteriilor ar putea proteja și împotriva virusurilor, a spus Swift. Este posibil să fie din cauză că sistemul imunitar al albinelor nu este la fel de specific ca cel al oamenilor și al altor mamifere. Orice lucru care accelerează răspunsul imunitar al albinelor le poate ajuta să facă față mai multor intruși.

Sursa foto: Pixabay/xiSerge

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *