Prețul îngrășămintelor a crescut cu 30% în mai puțin de trei luni / Iacob Boca, președintele Asociației crescătorilor de taurine din Mureș: 80% dintre ferme ar putea intra în insolvență sau faliment din cauza datoriilor și cheltuielilor de producție mai mari

Prețul îngrășămintelor a crescut cu 30% Foto: Dreamstime

Fermierii și comercianții de pe piața îngrășămintelor chimice, atrag atenția că acest sector este în pragul unei crize fără precedent, însă analiștii spun că de fapt întreaga Europă se află în această situație. Motivul pentru care a crescut prețul îngrășămintelor este  cel al prețurilor ridicate la gaze, a problemelor logistice și a conflictelor geopolitice care au cauzat instabilitate și costuri mai mari. Din cazua prețurilor mari la gaze au crescut semnificativ costurile de producție, determinând numeroși producători să reducă sau chiar să oprească producția.

Combinatul Azomureș rămâne și el deocamdată cu activitatea suspendată. ,,Din păcate traversăm o situație la început de an cu prețuri foarte ridicate pentru gazul metan, ceea ce ne pune în imposibilitatea de a relua producția în acest moment. Da, suntem pregătiți, din punct de vedere tehnic, pentru a relua producția de îngrășăminte atunci când contextul economic va fi favorabil. Nu putem estima când va fi asta, având în vedere ceea ce se întâmplă pe piața gazelor și în România, dar și la nivel european. Vedem că mai multe platforme de producție recurg la suspendarea producției”, a precizat pentru Radio Târgu Mureș purtătorul de cuvânt al companiei, Ovidiu Maior.

Pe de altă parte, fermierii mureșeni se plâng că deja cumpără îngrășăminte din import mai scumpe cu 30% față de luna noiembrie 2024.

Se mai așteaptă creșteri de prețuri

Pe de altă parte, până la primăvară când vor fi utilizate îngrășămintele, prețul acestora ar mai put ea crește ci încă 20 de procente, mai spun aceștia. Această majorare se va regăsi în prețul laptelui, care nu va mai putea fi subvenționat de UE. Iacob Boca, președintele Asociației crescătorilor de taurine din județul Mureș, spune că motivul este acela că țările europene au lapte în exces.

„Pe noi, fermierii, ne așteaptă un scenariu destul de urât pentru că a crescut prețul îngrășămintelor din toamnă, din noiembrie, cu 30%. Prețul va mai urca, cam pe când avem noi nevoie de îngrășământ, prin aprilie-mai-iunie, poate cu până la 45-50%. Inputurile, cheltuielile pe hectar, o să crească enorm și noi nu avem cui vinde mai scump. Nu putem pune adaos la prețul cerealelor pentru că prețul îl fac traderii. Nu avem șanse să obținem creșteri de preț pentru lapte pentru că Europa are lapte în exces. Momentan, cam 40% din consumul de produse din lapte e de afară”, a arătat el.

(articolul continuă mai jos)

Urmărește mai jos producțiile video ale G4Food:


De asemenea, acesta face o preconizare sumbră și arată că 80% dintre ferme ar putea falimenta în cursul acestui an.

,,80% dintre fermieri vom intra în insolvență sau în faliment pentru că încă mai avem datorii. Mulți colegi de-ai mei mai au datorii de anul trecut la inputuri pe care nu le-au putut plăti. Nu știu când ne va face plățile APIA, și cei care nu putem să plătim, vom fi executați, că nu este altă soluție. Asta este economia de piață. Și fermele mai mari sunt cel mai expuse, pentru că acolo sunt cele mai mari datorii dar și cheltuielile mai mari”, a precizat el.

Fermierii au solicitat o întâlnire cu ministrul Agriculturii privind situațiile grave cu care se confruntă și speră ca aceasta să aibă loc săptămâna viitoare.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *