”Prețul din România al cărnii de porc s-a cățărat pe o culme, amețitor de înaltă, care depășește chiar și principalele țări producătoare din Europa și din lume”, expert Comisia de Clasificare a Carcaselor

focar de pesta porcina foto: pexels.com/matthias zomer
  • Prețului în viu din România, care a crescut vertiginos până la 2.129 EURO/kg i se potrivește ca o mânușă sintagma „At the Top of the World” (În vârful lumii), aleasă ca titlu sugestiv al unui articol de pe website-ul pig333.com, în care se spune că prețul de la piața Mercolleida  din Spania a rămas neschimbat, ancorat vreme de 8 săptămâni la nivelul uluitor de 2.025 EURO/kg viu, fiind în fruntea clasamentului mondial (dintre țările cu producție semnificativă).
  • Deducem că prețul din România s-a cățărat pe o culme, amețitor de înaltă, care depășește chiar și principalele țări producătoare din Europa și din lume.
  • Realitatea cruntă este că prețul a urcat atât de mult, mai ales pentru că din 2016 încoace, de la un an la altul, avem tot mai puțină carne de porc din producția autohtonă.
grafic 1

Cu toții am observat de-a lungul timpului că evoluția prețului porcilor la poarta abatorului se încadrează de multe ori în tipare, în funcție de variația unor factori de influență, cum ar fi, de pildă, greutatea carcaselor clasificate.  Astfel, valoarea ridicată a greutății medii săptămânale a greutății carcaselor indică de regulă existența în ferme a porcilor întârziați de la livrarea către abatoare. Cele mai concludente situații de acest fel, în număr de zece,  întâlnite în anii scurși de la începerea clasificării  în România, până în 2022 inclusiv, au fost atunci când greutatea carcaselor de porc clasificate a depășit 90 kg.  Prima dată s-a întâmplat în săptămâna 7 din 2019 (grafic 1) când greutatea medie a carcaselor clasificate a atins 90.4 kg, iar proporția carcaselor foarte grele, între 100 -120 kg, a ajuns la 26% din numărul total.

Tot atunci, prețul mediu în viu al porcilor din care s-au obținut carcasele clasificate a căzut până la minum istoric de doar 0.810 EURO/kg (grafic 2).

grafic 2

În 2020, crescătorii s-au confruntat cu efectul devastator al interacțiunii între pesta porcină africană și pandemia de COVID19. Probabil, excedentul de porci întârziați în ferme, a fost cel mai mare în săptămâna 18 din 2020, aspect evidențiat de doi „markeri”, primul fiind greutatea medie a carcaselor care a ajuns până la 91.7 kg, un record neegalat încă după 3 ani (grafic 1),  iar al doilea, proporția nemaiîntâlnită de 29.3% a carcaselor foarte grele între 100 – 120 kg din totalul carcaselor clasificate (grafic 3). Histograma se termină brusc (coloanele de culoare portocalie), graficul pare neterminat, dar dacă ne folosim imaginația, am vedea în continuare cu ochii minții coloanele în care s-ar distribui numărul mare de carcase neclasificabile cu greutatea care depășește 120 kg. Acumularea în exces a porcilor întârziați în ferme, a împiedicat capacitatea de negociere a crescătorilor, care au fost nevoiți să accepte, neavând încotro, prețurile impuse de abatoare.

Vezi detalii
grafic 3

În niciuna din săptămânile anilor 2021 și 2022, greutatea medie a carcaselor clasificate nu a mai ajuns la pragul de 90 kg (grafic 1). Doar după mai bine de 2 ani și jumătate, în săptămâna 10 din 2023 greutatea medie carcaselor s-a situat din nou deasupra pragului, la nivelul de 90.5 kg. În mod tipic pentru porcii întârziați în ferme, o proporție mare, de 25.1% din carcasele clasificate au avut greutăți foarte mari distribuite între 100 și 120 kg. Dar, noutatea este că în ce privește prețul porcilor la poarta abatorului, s-a schimbat tiparul, modelul sau paradigma, oricum i-am spune reprezintă același lucru. De această dată, spre deosebire de trecut, producătorii au „ținut la preț”, reușind să obțină rezultatele dorite de la negocierile cu abatoarele. În perioda derulării negocierilor, crescătorii s-au bazat niște argumente, legate între ele: 1. Criza cronică a cărnii de porc în România; 2. Creșterea importantă a prețului în UE27; 3. Apropierea săptămânii Floriilor, când de regulă se realizează cel mai mare număr de sacrificări de porcine din prima jumătate a anului și se obțin prețuri bune.

Rezultatul negocierilor are și valențe tactice, deoarece prețul de piață mediu din săptămâna 10 fiind plasat pe un palier înalt, a rămas relativ constant, între 1.820 și 1.812 EURO/kg (grafic 2), vreme de șapte săptămâni (de la numărul 10 la numărul 16), până după Paști. Un alt efect, de loc de neglijat, al acestor negocieri de succes, a fost evitarea aparției în mass-media a unor titluri de felul „Producătorii de carne de porc au avertizat  că trebuie să ne aşteptăm la scumpiri înaintea Paştelui”, care ar fi avut un impact negativ semnificativ asupra percepției consumatorilor.

Din săptămâna 10 până în săptămâna 22 greutatea carcaselor a înregistrat un trend evident de scădere cu 6.4% de la 90.5 la 84.7 kg (grafic 1).

Remarcăm că între săptămânile 16 – 20 greutatea a evoluat în forma unor dinți de fierăstrău. Totuși, greutățile medii mai mari, 87.0 și 85.8 kg  din săptămânile 17 și respectiv 19 (grafic 1),  nu înseamnă că ar exista porci întârziați în ferme, acestea indică de fapt că producătorii încearcă să maximizeze profitul, beneficiind cât mai mult de avantajele situației comerciale actuale. Se știe că din carcasele foarte grele rezultă porțiuni de tranșare enorme care creează unele probleme comerciale în diferite destinații. Însă, lipsa de porci care se va accentua de la o săptămână la alta va determina abatoarele din România, după modelul celor din alte state membre să nu mai penalizeze prin preț porcii foarte grei, altfel riscă să piardă furnizori.

Lipsa de pe piață a porcilor pentru sacrificare este semnalată și de greutatea medie a carcaselor clasificate care este cu 2.5 kg mai mică decât în săptămâna similară a anului trecut (84.7 vs 87.2 kg). Probabil, greutatea carcaselor care va scădea în continuare până la finele lunii august din cauza metabolismului animalelor în timpul verii, va accentua penuria de  porci.  În săptămâna 22 a.c., abatoarele fiind în căutare de porci,  pentru a acoperi pe cât se poate deficitul mare al producției din fermele autohtone,  procentul porcilor proveniți din comerț intracomunitar a reprezentat 13.6% din totalul sacrificărilor (6,474 din 47,544 carcase), puncte procentuale rareori depășite în trecut.

Timp de cinci săptămâni consecutive prețul mediu al carcaselor clasa E din Romania a evoluat în siajul prețului comunitar, fiind mai mic, atât decât  acesta, cât și decât prețurile din statele membre producătoare principale de carne de porc în UE (în ordinea ponderii Spania, Germania, Franța și Polonia). Cursa de urmărire a prețului mediu comunitar s-a terminat  odată cu confluența din săptămâna 17. Ulterior prețul clasa E din România s-a înscris pe o traiectorie abrupt ascendentă ajungând în săptămâna 22 să depășească foarte mult, cu 15.2% prețul mediu UE27 (grafic 4) și să ocupe rangul 1 în clasamentul statelor membre raportoare, în ordinea descrescătoare a prețului (grafic 5).

grafic 4
grafic 5

Prețului în viu din România, care a crescut vertiginos până la 2.129 EURO/kg (grafic 2), i se potrivește ca o mânușă sintagma „At the Top of the World” (În vârful lumii), aleasă ca titlu sugestiv al unui articol de pe website-ul pig333.com, în care se spune că prețul de la piața Mercolleida  din Spania a rămas neschimbat, ancorat vreme de 8 săptămâni la nivelul uluitor de 2.025 EURO/kg viu, fiind în fruntea clasamentului mondial (dintre țările cu producție semnificativă). Deducem că prețul din România s-a cățărat pe o culme, amețitor de înaltă, care depășește chiar și principalele țări producătoare din Europa și din lume.

Realitatea cruntă este că prețul a urcat atât de mult, mai ales pentru că din 2016 încoace, de la un an la altul, avem tot mai puțină carne de porc din producția autohtonă.

Marian Labă, director tehnic Comisia de Clasificare a Carcaselor 

Urmărește mai jos producțiile video ale G4Food:

Comentarii

  1. Pretul a ajuns la acest nivel pentru ca in Romania sint foarte multi consumatori needucati si fuduli .

  2. 2.129 EURO/kg sau 2,129 EURO/kg?
    iar de gripa porcina ce sa mai vorbim?
    unde sa-si vanda ue productia de carne (cat o mai avea-o)

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *