Tarifele vamale ale SUA au dus preţurile mondiale la alimente la cel mai ridicat nivel din ultimii doi ani

Indicele prețurilor pentru alimentele de bază la nivel mondial, în scădere pentru a cincea lună consecutiv; producția de cereale, revizuită în scădere, din cauza secetei Indicele prețurilor pentru alimentele de bază la nivel mondial, în scădere pentru a cincea lună consecutiv; producția de cereale, revizuită în scădere, din cauza secetei

Indicele global al preţurilor produselor alimentare a crescut în luna aprilie până la cel mai ridicat nivel din ultimii doi ani, un semn că incertitudinea provocată de tarifele vamale americane începe să pună presiune asupra schimburilor comerciale, transmite Bloomberg, preluată de Agerpres.

Indicele preţurilor alimentelor, calculat de Organizaţia Naţiunilor Unite pentru Alimentaţie şi Agricultură (FAO), a urcat în luna aprilie până la 128,3 puncte, în creştere cu procent comparativ cu luna martie şi cu 7,6% comparativ cu luna luna aprilie a anului trecut, până la cel mai ridicat nivel de după luna martie 2023.

FAO publică lunar propriul său Food Price Index, care măsoară modificările de preţuri înregistrate la un coş de alimente format din: cereale, uleiuri vegetale, lactate, carne şi zahăr.

Chiar dacă este nevoie de timp pentru ca impactul majorării să se resimtă până la nivelul supermarketurilor, şi indicele FAO rămâne cu mult sub vârful atins în 2022, avansul din luna aprilie sugerează posibilitatea unor alimente mai scumpe după o perioadă în care inflaţia produselor alimentare a scăzut.

„Fluctuaţiile cursului de schimb au influenţat mişcările preţurilor pe pieţele mondiale, în timp ce ajustările politicilor tarifare au intensificat incertitudinea pe piaţă”, a apreciat Organizaţia Naţiunilor Unite pentru Alimentaţie şi Agricultură, transmite Agerpres.

Cel mai mult s-a scumpit carnea, apoi lactatele și cerealele

Creşterea din luna aprilie s-a datorat în primul rând avansului preţurilor la carne, care au înregistrat un avans de 3,2%, urmate de preţurile produselor lactate care au crescut cu 2,4% şi preţurile la cereale care au crescut cu 1,2%.

(articolul continuă mai jos)

Urmărește mai jos producțiile video ale G4Food:


Pe de altă parte, preţurile la zahăr au scăzut cu 3,5% în luna aprilie comparativ cu luna martie, în principal din cauza îngrijorărilor cu privire la contextul economic mondial şi impactul său potenţial asupra cererii de zahăr din partea sectoarelor băuturilor şi procesării alimentelor. De asemenea, preţurile la uleiuri vegetale au scăzut cu 2,3%.

Într-un raport separat, FAO şi-a revizuit uşor în scădere estimările privind producţia mondială de cereale în 2024 până la 4,848 miliarde de tone, chiar dacă producţia mondială de orez în 2024/25 este aşteptată să înregistreze un avans de 1,5% până la un nivel record de 543,6 milioane de tone.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *