În subordinea Ministerului Agriculturii și Dezvoltării Rurale există o structură numită Administrația Sistemului Antigrindină și pentru Creșterea Precipitațiilor. Această structură are așadar două mari responsabilități: 1. să combată căderile de grindină și 2. să provoace precipitații ( ploi și ninsori ) în zonele cele mai afectate de secetă.
Despre Sistemul Antigrindină au fost transmise numeroase știri. Despre capacitățile acestei structuri de stat de a provoca ploaia există foarte puține informații.
Mai întâi, să reamintim că există un Program de realizare a Sistemului naţional antigrindină şi de creştere a precipitaţiilor, inițiat în timpul guvernării Năstase și reconfirmat în 2010, prin HG, pentru perioada 2010-2024. Ce a făcut statul român în direcția creșterii precipitațiilor?
Potrivit declarațiilor făcute de actualul președinte al ASNACP, Gheorghe-Căunei Florescu, pentru siteul presamil.ro și preluate de publicația revista-ferma.ro, ar fi avut loc anul trecut un experiment în Dobrogea, unde au fost provocate ”precipitații pe o suprafață de 10 kmp, crescând cantitatea de precipitaţii de la 100 ml de apă la 10 litri/mp”. De ce nu trec autoritățile de la faza experimentală la faza practică, pe scară largă, mai ales că seceta a distrus culturile agricole pe o suprafață totală de peste 1 milion de ha, în sudul și sud-estul țării?
Nu ar fi bani pentru avioane, explică președintele administrației: ”Putem face să ningă, suntem capabili să aducem un strat de zăpadă de 5-10 centimetri, exact cât i-ar trebui grâului sau altor culturi să germineze. Ne lipseşte finanțarea pentru cumpărarea de avioane. Avem substanțele respective care se împrăştie în aer, pentru că se produc în ţară, dar ne lipsesc avioanele. Pentru experimentul din Dobrogea am închiriat avioane din Germania”.
foto cover pexels.com James Frids
Citește articolul integral pe revista-ferma.ro.