Poveste din Grecia: Fermierul de origine albaneză din Halkidiki care și-a numit barul „Cafeneaua” ca să atragă mai mulți români / Când nu e printre mese, bărbatul se ocupă de cei 600 de măslini pe care îi are

Adrian Popa 1 iulie 1 comentarii 9596 vizualizări
grecia, metamorfosi, maslini, fermier Sursa foto: G4Food

În Metamorfosi, un mic sat de pe brațul Sithonia din peninsula greacă Halkidiki, primul lucru care îți atrage atenția când intri este modul în care agricultura se combină cu turismul. Printre hoteluri, taverne, terase, magazine și vile cochete sunt parcate tractoare și utilaje agricole. Am aflat mai multe informații despre modul în care sunt îmbinate cele două îndeletniciri de bază din zonă de la Avenir Gjeta, un grec de origine albaneză care deține snack barul Cafeneaua Rafail din Metamorfosi. El spune din start că a ales să utilizeze cuvântul „cafeneaua” deoarece de obicei majoritatea clienților sunt români. În ultimii ani au fost aproximativ 70% din total, potrivit lui. Anul acesta sunt mai puțini, dar mai sunt două luni de vară.

Bărbatul a ajuns în Grecia în 1994 împreună cu părinții lui, care au emigrat în căutarea unei vieți mai bune. De altfel, acest exod al albanezilor continuă și astăzi, 30 de ani mai târziu. Țara a pierdut aproape 420.000 de locuitori în ultimii 13 ani, transmite G4Media.

În Grecia, primul job pe care l-a avut Avenir a fost cel de chelner. După trei decenii, bărbatul, care este căsătorit și are doi copii, a ajuns să dețină propriul bar și o livadă cu 600 de măslini. Gjeta a deschis barul într-un spațiu închiriat pentru 10 ani. „Dacă vrei să lucrezi, poți lucra. Da. (…) Dacă nu vrei, atunci nu lucra. Dar nu ai bani, nu ai economie, nu ai nimic”, a spus el.

grecia, metamorfosi, maslini, fermier

Locuința familiei se află, însă, într-o localitate din apropiere, numită Ormylia, iar acolo au și vaci. Potrivit lui Avenir, jumătate dintre cei aproximativ 600 de locuitori ai satului fac atât agricultură cât și turism.

Lucrătorii agricoli, greu de găsit și în Grecia

Avenir Gjeta spune că sezonul turistic este relativ scurt, perioada iunie – august, deoarece se bazează pe străini. „Trei luni, maxim trei luni și jumătate”, ne-a spus el. După aceea, el lasă tava de servit și se urcă în tractor pentru a-și stropi și îngriji cei 600 de măslini. În timp ce mi-a spus asta, mi-a arătat un clip video cu el conducând vehiculul printre rândurile de arbori.

Fermierul nu face procesare. Jumătate dintre măslinele produse sunt vândute unor terți care le pregătesc pentru consum, iar jumătate ajung la producătorii de ulei de măsline, care sunt foarte mulți în regiune.

În livada lui Avenir, măslinele sunt culese în mod tradițional, manual. Recoltarea începe de obicei la mijlocul lunii septembrie.

La fel ca în România, în Grecia sunt greu de găsit lucrători, mai ales cei sezonieri. Din fericire pentru Avenir, faptul că este albanez la origine îl ajută să atragă imigranți veniți din această țară, care preferă să lucreze cu cineva care știe limba.

Anul acesta, afacerile cu măsline vor fi profitabile. „[2024] Este foarte bun. Dar anul trecut, a fost rău din cauza bolilor. Dar anul acesta e în regulă, e bun”, a declarat el pentru G4Food.

Citește și Cum să îți alegi corect ce ulei de măsline cumperi în vacanța din Grecia. Zece sfaturi de la Cătălin Adam, președintele Asociației Degustătorilor Autorizați de Ulei de Măsline

Sursa foto: G4Food

Comentarii

  1. Pana pe la jumatatea Greciei,ospatarii si patronii vb romaneste,nu te poti plimba sa simti acel altceva al motivului calatoriei,ca auzi,poftiti la noi avem mici avem una alta etc…

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *