Sătios și energizant, acest porridge de ovăz este un excelent mod de a ne începe ziua, iar fructele asigură componenta dulce fără a exagera sau a fi necesar zahăr adăugat, așa cum de multe ori se întâmplă cu cerealele cumpărate din comerț.
Perfect pentru oricine, pentru un mic dejun în familie în weekend, rețeta nu poate fi mai simplă, iar rezultatul i-ar putea surprinde chiar și pe cei reticenți la ideea de a include cereale în prima masă a zilei.
Ingrediente:
-
250 ml lapte (poate fi lapte normal sau vegetal)
-
50 de gr de fulgi de ovăz
-
Fructe proaspete
-
Un baton de scorțișoară (opțional)
Adevăratul porridge se gătește într-o cratiță și se amestecă cu un spurtle din lemn (un băț special). Dacă nu ai un spurtle, nu te îngrijora. O lingură de lemn este la fel de bună. Fulgii de ovăz pentru porridge-ul scoțian sunt măcinați cu piatra și au o textură între fulgii întregi și cei tăiați. Putem obține ceva asemănătr punând fulgii întregi într-un blender și tocând puțin, pentru a avea o structură intermediară, nici întregi nici măcinați.
Cum se prepară porridge scoțian
-
Punem laptele și fulgii de ovăz tăiați într-un vas și le aducem la fierbere lentă, la foc mic.
-
Gătim timp de aproximativ 10 minute, amestecând ocazional, până când amestecul capătă consistența specifică de budincă. Dacă îl vrem mai lichid punem mai mult lapte.
-
Luăm de pe foc când textura este pe placul nostru și lăsăm să se răcească puțin.
-
Între timp, putem tăia fructele preferate. Se potrivesc bine orice fel de fructe, ideal să fie proaspete, de sezon, dar poți folosi și fructe congelate sau din compot.
Porridge-ul este un mic dejun suficient de sățios încât să nu necesite altceva alături. Totuși, poți adăuga o ceașcă de ceai, o infuzie sau chiar un suc proaspăt, pentru un mic dejun mai bogat.