Călin Georgescu, candidat independent de extremă dreapta, a câștigat primul tur al alegerilor prezidențiale din România, captând atenția alegătorilor tineri pe TikTok și consolidându-și poziția în mediul rural. Georgescu, un naționalist fervent în vârstă de 62 de ani, atrage controverse prin opiniile sale despre NATO, Vladimir Putin și valorile tradiționale, dar politica sa agricolă este cea care stârnește cel mai mare interes, conform POLITICO.
Ca fost specialist în soluri și colaborator al Ministerului Mediului și al Programului Națiunilor Unite pentru Dezvoltare, Georgescu promovează o viziune agrară ce îmbină ecologia radicală cu naționalismul economic. Programul său electoral, intitulat „Hrană, Apă, Energie: Întoarcerea la rădăcinile națiunii române”, propune măsuri utopice pentru revitalizarea agriculturii tradiționale și organice:
„Insecticidele și pesticidele sintetice vor fi înlocuite cu alternative ecologice, iar substanțele chimice de lungă durată vor fi substituite cu substanțe active din natură”, se arată în programul său electoral. Aceste măsuri vor conserva „pădurile, râurile curate și albinele” și vor asigura „hrană curată și de calitate.”
Georgescu cere sprijin financiar masiv pentru agricultori, inclusiv pentru „capitalizarea micilor producători, susținerea piețelor locale și crearea unei rețele de bănci populare și cooperative”. În viziunea sa, România ar trebui să devină un model de agricultură extensivă și durabilă în Balcani și Europa.
Protestele fermierilor și nemulțumirile față de politica agricolă europeană
Nemulțumirea agricultorilor față de agricultura industrializată și impactul importurilor ieftine de cereale și ulei din Ucraina a creat un teren fertil pentru retorica lui Georgescu, notează POLITICO. În ianuarie, fermierii au protestat la granițele cu Ucraina, iar plângerile adresate Bruxelles-ului privind dumpingul agricol au fost frecvente.
La acestea se adaugă seceta devastatoare din acest an, care a produs pierderi de 2 miliarde de euro, precum și creșterea costurilor la fertilizanți și furaje, contribuind la o „furtună perfectă” pentru sectorul agricol, a explicat analistul politic Radu Magdin, citat de POLITICO.
Georgescu susține o formă de ecologism radical, inspirată de mișcări extremiste
Georgescu atrage o parte din electoratul dezamăgit cu mesaje care îmbină idealizarea vieții rurale cu idei de autosuficiență alimentară, un obiectiv istoric al extremismelor de dreapta și stânga. „Când spui unei țări puternice în agricultură că prețurile lor sunt mai mari decât în alte piețe, oamenii simt că sunt înșelați”, a spus Magdin.
Cu toate acestea, Georgescu se confruntă cu o opoziție puternică înaintea alegerilor parlamentare din această duminică și a turului doi al prezidențialelor pe 8 decembrie. Deși susține o formă de ecologism radical, inspirată de mișcări extremiste, acesta reușește să atingă o coardă sensibilă într-o Europă tot mai preocupată de sustenabilitate.