Pluta, unul dintre cele mai sustenabile materiale din lume, ne-ar putea rupe dependența de plastic

pluta, plastic, material, ambalaje, stejar de pluta Sursa foto: Pexels / Magda Ehlers

În statele dezvoltate oamenii generează foarte mult plastic. De exemplu, un canadian obișnuit aruncă peste 75 de kilograme de plastic în fiecare an, relatează Nuvo Magazine. Cea mai mare parte va ajunge la gropile de gunoi, în oceane și în căile navigabile.

Chiar și puținul plastic pe care oamenii îl reciclează s-ar putea să nu fie întotdeauna sortat, curățat și prelucrat suficient de eficient pentru a fi reutilizat. În aceste condiții, lumea trebuie să găsească un înlocuitor pentru materialele plastice.

O soluție ar putea fi pluta, un material pe care oamenii îl folosesc de peste 5.000 de ani și care ne-ar putea ajuta să scăpăm de dependența de plastic.

Cunoscut de mult timp pentru utilizarea sa în industria vinului, materialul este acum folosit pentru orice, de la izolarea locuinței la pantofi, de la plăci de pardoseală la garnituri de motor și chiar pentru producția de timbre poștale. Astfel, pluta înlocuiește materialele plastice derivate din petrochimie cu o resursă care se reînnoiește la fiecare nouă ani aproximativ, când scoarța crește suficient de groasă pentru a fi recoltată din nou.

De-a lungul duratei de viață tipice de 200 de ani a unui stejar de plută, copacul va absorbi atât de mult dioxid de carbon care încălzește planeta (aproximativ 73 de tone pentru fiecare tonă de plută produsă), încât pluta este unul dintre puținele produse care au emisii negative de carbon, absorbind mai mult carbon decât este utilizat în producția sa.

Acum, un grup de ingineri plini de imaginație de la Amorim Cork Composites, cu sediul în Porto, amestecă deșeuri de plută cu materiale termoplastice pentru a crea o familie complet nouă de compuși care sunt mai ușori, mai izolanți și mai ecologici decât polimerii obișnuiți, dar și mai ușor de modelat decât pluta. Până în prezent, combinația plută-plastic a fost utilizată pentru a realiza interioare de automobile, garnituri antivibrații pentru paletele turbinelor eoliene și izolații pentru Space Launch System al NASA și navele spațiale ale Agenției Spațiale Europene.

Materialul ar putea înlocui, de asemenea, diferitele tipuri de plastic folosite pentru ambalarea alimentelor și băuturilor.

Citește și Un plastic pe bază de orz este 100% biodegradabil / Materialul ar putea fi utilizat pentru ambalaje alimentare

Urmărește mai jos producțiile video ale G4Food:

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *