Ploșnița verde, un pericol pentru roșiile din grădina ta / Ce pagube provoacă Nezara viridula?

nezara viridula, plosnita verde, pagube, tomate Nezara viridula / Sursa foto: Pixabay

Ploșnița verde a tomatelor sau Nezara viridula este o insectă originară din Africa, dar care în ultimul timp s-a răspândit și în România, unde s-a adaptat și la climatul temperat, potrivit cumsa.ro.

Deși vorbim despre o insectă de dimensiuni mici, trebuie sa știi că pagubele pe care le poate provoca într-o cultură de tomate sunt majore.

Acest gândac de culoare verde, care miroase urât, poate ataca nu numai culturile de roșii, dar și cele de varză, vinete, fasole sau castraveți.

Mai mult decât atât, dăunătorul poate ataca și livezile de pomi fructiferi precum piersicii, dar și plantațiile de arbuști fructiferi, iar aici menționăm zmeurul sau coacăzul.

După cum spuneam, pagubele pe care le provoacă acest dăunător sunt majore, iar o cultură de tomate poate fi compromisă total dacă nu aplici tratamentele la timp. Tocmai de aceea este necesar să știi și care sunt primele semne ale unui atac.

Deși putem vedea destul de târziu atacul acestui dăunător în cultura de tomate, ar trebui să știi că fructele se decolorează iar pe suprafața acestora apar și niște puncte, care reprezintă locul în care au fost înțepate de ploșniță.

Mai mult, în cazul în care ploșnița a depus deja ouă, este posibil să vezi și niște mici gândaci de culoare închisă pe suprafața fructelor și a frunzelor.

Modul de hrănire al acestui dăunător poate distruge planta, deoarece acesta consumă seva plantei și introduce o salivă toxică. Tocmai de aceea, consumul acestor fructe nu este recomandat.

nezara viridula, plosnita verde, pagube, tomate
Nezara viridula / Sursa foto: Facebook

 Cum să combați ploșnița verde a tomatelor?

Atunci când vine vorba de combaterea acestor dăunători, lucrurile nu sunt chiar atât de simple. Totuși, există soluții 100% naturale sau chimice, care te pot scăpa de ploșnița verde a tomatelor.

Dacă vorbim despre o suprafață mică, ar trebui să știi că acești dăunători se pot aduna cu mâna, însă trebuie să fii atent și la ouăle aflate pe suprafața inferioară a frunzelor. Acestea trebuie îndepărtate neapărat, deoarece vor da naștere la o altă generație de ploșnițe.

O altă metodă este să folosești cenușă, pe care o poți amesteca în apă. Folosește o lingură de cenușă la un litru de apă, iar apoi stropește plantele din grădină. Mai poți folosi cenușa direct pe plante, fără a o amesteca.

Pentru a combate ploșnița verde a tomatelor 100% natural, mai poți folosi bicarbonatul de amoniu sau banalul amoniac alimentar. Totodată, poți folosi și bicarbonatul de sodiu. Amestecă 4 lingurițe în 5 litri de apă de ploaie sau în apă care a stat 1-2 zile. Roșiile se stropește dimineața.

Și ceaiul de tutun poate fi folosit; pentru a prepara soluția, vei avea nevoie de o lingură de tutun tocat pe care o pui într-un litru de apă fierbinte. Practic, vorbim despre o infuzie de tutun pe care o folosești pentru a stropi plantele.

De asemenea, uleiul de neem este eficient și pentru a combate ploșnițele verzi. Pentru preparare ai nevoie de 20 grame de ulei de neem, 20 grame de săpun lichid și un litru de apă fierbinte. Amestecă foarte bine și aplică soluția pe plantele din grădina ta.

Din tratamentele chimice fac parte: Mospilan, Midash, Karate Zeon sau Actara.

Sursa foto: Pixabay / Facebook

Urmărește mai jos producțiile video ale G4Food:

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *