”Plantele aromatice aduc arome în viața noastră”, Claudiu Constantin, creatorul brandului SănătatedinPlante

”Plantele aromatice aduc arome în viața noastră”, Claudiu Constantin, creatorul brandului SănătatedinPlante ”Plantele aromatice aduc arome în viața noastră”, Claudiu Constantin, creatorul brandului SănătatedinPlante

L-am reîntâlnit pe Claudiu, la Târgul Produse din Balcani, organizat în perioada 22 – 26 noiembrie, la București, la USAMV, unde a participat cu un stand plin cu sticle cu siropuri și sucuri ( din cătină, din aronia, etc ), dar și cu pungi cu plante aromatice uscate și mărunțite sau cu ghivece cu plante aromatice sau cu ardei iuți. 

Lantulalimentar.ro l-a întrebat pe Claudiu ( Marin Constantin ), a cărui fermă, pepinieră și unitate de procesare ( înregistrată sanitar veterinar ) se află în comuna Crevedia, sat Dârza, jud. Dâmbovița, despre plantele aromatice. 

Iată răspunsul obținut?

”Sectorul plantelor aromatice este în creștere de vreo 4-5 ani, o creștere accelerată, inclusiv pe balcoane. În afară de producătorii care își fac plante pentru vânzare, sunt pasionați care și-au făcut adevărate grădini pe terase, pentru că o plantă aromatică nu este atât de greu de cultivat. Dacă te documentezi puțin și umbli unde trebuie, îți iei informațiile din surse bune, poți avea plante aromatice pe toată perioada anului. 

Un banal sos de roșii, dacă îi adăugăm frunze de magheran sau de busuioc, efectiv se transformă. Mie îmi place să spun că plantele aromatice aduc aromă în viața noastră. 

Noi cultivăm mentă, și menta nu e doar o singură varietate, avem mai multe varietăți de mentă, cultivăm magheran, din aceeași familie cu oregano, dar mult mai parfumat, din punctul meu de vedere, magheranul depășește cu mult calitățile plantei de oregano. Este cultivat în Provence pentru uleiurile esențiale care sunt folosite în parfumerii unde temperează uleiul de lavandă și uleiul de trandafiri. Mai cultivăm busuioc, pe care îl obținem în perioada caldă, deși avem sere, dar nu ne chinuim în perioada caldă să facem busuioc. 

Cultivăm și ceapă Chives care rezistă peste iarnă, avem rozmarin, plante mediteraneene, ștevia, îndulcitor natural, pe care îl pot folosi oamenii în loc de zahăr, indice glicemic zero, și această plantă numită Lippia citriodora, denumită popular, toată lumea o cunoaște foarte bine sub denumirea de verbină, este o plantă care este folosită atât pentur uleiurile esențiale utilizate în fel și fel de creme cosmetice, se poate folosi ca repelent pentru țânțari.

După cum știți, nouă ne place să ieșim din zona de confort și să nu stăm cu mâinile în sân, să ne uităm dacă pică ceva, ci facem lucruri noi pe piață, nu cultivă nimeni în câmp verbină! Am făcut o ședință de familie și, cu siguranță, o să trecem peste iarnă, cu ceva protecție. În schimb, am avut o surpriză foarte mare, eu, dacă recoltam din ghivece, recoltam, vă dau un exemplu, recoltam, undeva, la 40 de cm, tăiam, deshidratam frunzele și le ambalam, aveam, totuși, foarte puține frunze, fiind cererea din ce în ce mai mare pentru calitățile ei, am pus în câmp, și am avut surpriza să crească, undeva, la 80 de cm, în 2 luni. 

Merită, deci, că cultiv verbină în câmp, nu va fi simplu, dar o vom proteja, merită, pentru că e folosită pentru rolul ei antibacterian, dar și împotriva insomniei, este folosită foarte mult în țările arabe. De pildă, în Maroc, se face o băutură cu jumătate ceai de verbină, cu jumătate lapte, este un preparat destul de des întâlnit. În Portugalia, verbina este folosită ca plantă verde, pe terase, chelnerii mișcă ramurile plantei cu mâna, ca să degaje parfumul puternic, dar și ca repelent pentru insecte. De asemenea, verbina este un bun condiment, o găsim în numeroase rețete din zona mediteraneană. 

Noi, dacă facem un banal ostropel punem verbină, îi dă o aromă puternică de lămâie. De asemenea, punem frunze de verbină pe peștele gătit, în câteva minute îi dă o aromă perfectă. Firește, în salate, în limonade”.

Urmărește mai jos producțiile video ale G4Food:

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *