Folosim foile de plăcintă subțiri din comerț (nu congelate, din cele de la frigiderele din supermarket). Pe care le vom unge cu puțin unt topit (eu am folosit ghee).
Urmărește mai jos producțiile video ale G4Food:
- articolul continuă mai jos -
Ingrediente
Un pachet de foi de plăcintă 400 de gr (cam 10-12 foi conține)
2 linguri de unt sau ghee ori ulei de măsline extravirgin
1 ou
1 lingură de lapte.
Pentru umplutură
Un dovleac potrivit din cel „cap de înger”, lunguieț
50 de grame de unt sau 2 linguri de ghee
30 de grame de sirop de curmale (opțional), îl puteți înlocui cu orice îndulcitor (eu am pus 2 linguri de praf de ștevie)
Scorțișoară cât vă place
Un praf de sare.
Preparare plăcintă de dovleac
Cum pregătim foile de plăcintă
Foile odată desfăcute din pachet se acoperă cu un prosop curat de bucătărie, pentru că se usucă repede și nu vrem să se rupă. Fiecare foaie se întinde complet și se unge cu unt topit.
Mie dintr-un pachet de foi mi-au ieșit 3 rulouri cu umplutură de dovleac și au mai rămas 2 foi în care am pus brânză telemea rasă.
Am uns cu unt o foaie, am mai pus deasupra încă 2, am uns foaia de deasupra cu unt și am așezat cât mai întins o treime din umplutura de dovleac pe toată suprafața pachetului de 3 foi. Am lăsat un spațiu liber de 1 cm la capetele mai mici ale dreprunghiului.
Am făcut un rulou din cele 3 foi, introducând capetele laterale la final puțin în interior ca să arate ca un ștrudel lung împachetat. Am pus ruloul într-o tavă pentru cuptor unsă și ea cu unt. Puteți așeza plăcintele una lângă alta, ca în imagine sau le puteți pune circular într-o tavă rotundă.

Când toate rulourile sunt în tavă, se bate oul cu o lingură de lapte și se ung plăcintele pe toate părțile. Se pune tava în cuptorul preîncălzit la 180 de gr (sau în funcție de recomandările de pe pachet), cam 40-45 de minute până e rumenită bine deasupra. Cât e caldă se poate presăra cu zahăr pudră.

Cum se prepară umplutura
Dovleacul se curăță de coajă și semințe, se rade pe răzătoare sau în blender. Se topește untul, se pun dovleacul și scorțișoara, sarea și îndulcitorul și se fierbe totul (vreo 20-30 de min), la foc mic, până scade complet lichidul. La final, lăsați puțin într-o strecurătoare să se scurgă lichidul rămas și să se răcească puțin, apoi împachetați și coaceți plăcintele precum am explicat anterior.
Se pot consuma calde cu o lingură de înghețată de vanilie sau reci, ca atare sau cu un sos de crème anglaise (sos de vanilie).
Citește și
ABC în bucătărie: Trucuri pentru ca plăcinta să iasă frumos rumenită și crocantă