Probabil și datorită asemănării cu gastronomia europeană, pico de gallo este preparatul care m-a fascinat cel mai mult și în mod ireversibil din tot ce înseamnă bucătăria brasiliana. Gastronomia acestei țări este dominată de carne și de pește bacala, ajuns pe filieră portugheză, fasole, tapioca, platan, cocos și banane. Am mâncat pentru prima dată churrascaria la Milano cărnuri de toate felurile preparate într-o moltitudine de feluri de bucătari brazilieni, însoțite de orez, platan prăjit, fasole neagră – fejolada și pico de gallo. Mi-a rămas în memoria afectivă însă cel din urmă, dintre toate preparatele.
Pico de gallo nu este altceva decât un amestec din ardei, ceapă, roșii și coriandru, însă toate tăiate foarte mărunt. Se condimentează doar cu sare și suc de lime și se servește ca side dish la carne și fasole. Pe lângă gustul în sime, are o notă extraordinară de fresh dar și este mediu picant, exact cât trebuie pentru a se asorta cu mâncarea principală. Merge și cu nacos sau tacos, alături de celebrul sos guacamole, care aparține bucătăriei tex-mex. Gastronomiile din America de sud au foarte multe elemente comune de la o țară la alta.
Ingrediente pentru 4 porții
½ kg de roșii coapte, ideal din cele mici și cu mult suc în ele
2-3 ardei verzi dulci sau foarte puțin iuți
1 ceapă albă sau roșie
sucul de la 1 lime (lămâie)
coriandru verde (se poate înlocui cu pătrunjel)
sare
Procedeu
Se spală și se taie ardeii și roșiile și se curăță semințele. Se taie foarte mărunt, cuburi de maxim 1 cm.
Se curăță și se taie la fel și ceapa. Dacă vrem să nu aibă un gust foate puternic, o putem trece rapid printr-un jet de apă, într-o sită, apoi o scurgem bine.
Se amestecă într-un bol aceste trei ingrediente principale.
La care apoi adăugăm sare după gust și sucul de la 1 lime. Lime sunt fructe locale în Brazilia dar în general se găsesc în rețelele de mare distribuție. Dacă nu avem, merge și cu suc de lămâie, o cantitate ceva mai mică decât de lime, pentru că este mai acru. Nu are aceeași aromă dar își face treaba. Eu uneori amestec lime și lămâie, liber la experimente.
La final se adaugă puțin coriandru tăiat foarte mărunt. Se găsește și el în unele hipermarketuri, dar dacă nu găsim sau nu ne place pătrunjelul este un bun înlocuitor.
Se poate servi pe lângă preparate din carne la cuptor sau chiar în tigaie, este un complex aromatic ce merge cu multe, chiar și cu cartofi sau fasole. Dar se poate adăuga și într-o chiflă împreună cu un hamburger, chiar vegetarian, sau pe bruschette.